„Nenechme se otrávit!" Připomeňte si tvorbu oslavence Jiřího Suchého v iVysílání

Herec, režisér, hudebník, dramatik, spisovatel, textař, výtvarník a především zakladatel Divadla Semafor Jiří Suchý slaví 1. října devadesáté narozeniny. Vybíráme při té příležitosti z iVysílání záznamy jeho vystoupení, archivní záběry i rozhovory.

Banánové rybičky. Jak si užít čas, ptala se v roce 2003 Halina Pawlowská Jiřího Suchého ve svém pořadu. Odpověď na stejnou otázku ji zajímala i od slovenského herce Juraje Mokrého.

Jiří Suchý v pořadu Banánové rybičky (zdroj: ČT)

Všechnopárty. Jiří Suchý několikrát přijal pozvání Karla Šípa do jeho talk show, naposledy letos v „pandemické“ verzi tohoto pořadu – Minišou.

Hovory klauna s Bohem zhodnotil Jiří Suchý své duchovní rozjímání v pořadu Cesty víry (2017). S nadhledem se věnuje úvahám o boží existenci i neexistenci. Sám říká, že jeho hudební kariéra začala v kostele na Spořilově, kde jako malý hoch ministroval a zpíval ve sboru.

Cesty víry: Hovory klauna s Bohem (zdroj: ČT)

Jak se máte, co děláte? Rozhovor s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem byl natočen ve vypjatých okupačních dnech, v září roku 1968. Zakladatelé scény i přes všudypřítomnou nejistotu nehodlali měnit své plány s repertoárem. Nikdo z nich netušil, že za pár měsíců zemře Jiří Šlitr a že divadlo bude mít téměř likvidační politické problémy.

Jak se máte, co děláte? (zdroj: ČT)

Česko jedna báseň (2007). V několikaminutovém vhledu do poezie předčítá Jiří Suchý ze svých vlastních veršů, ale také ze sbírek Vítězslava Nezvala a Teodory Žurkové. 

Česko jedna báseň: Jiří Suchý

„Plavu si, ani nevím jak, nemám prsa, nemám znak.“ Nejen tato slova z Árie měsíce zazněla na stejnojmenném koncertě k devadesátinám Jiřího Suchého. Konal se letos na plovoucí scéně na hladině Vltavy. Výběr ze semaforských písniček připomněl ty, které Suchý napsal spolu s Jiřím Šlitrem.

Jiří Suchý: Árie měsíce (zdroj: ČT24)

„Stejně, musíme si jednou zahrát v Rudolfinu. Tam bejvá vždycky slušně naladěný piano, a potom, to je to hlavní, tam choděj fajnový lidi,“ říká Jiří Šlitr v mezihře písně Tři tety. Přání mu splnil festival Struny podzimu v roce 2019. V koncertní podobě rekonstruoval Recital 64, tedy pásmo z písní Suchého a Šlitra. 

Jiří Suchý: Recitál 1964/2019 (zdroj: ČT)

Jak vznikly písně Včera neděle byla, Marnivá sestřenice nebo Léta dozrávání, probírá Milan Lasica s Jiřím Suchým v pořadu Kam zmizel ten starý song (2004). Dotknou se počátku česky zpívaného rokenrolu, něžné provokace, která se dostala do učebnic, i vzpomínek na Jiřího Šlitra. 

Koncert o čtyřech kapitolách (2015). Jediný a neopakovatelný večer v Semaforu, na němž Jiří Suchý uvedl ve svých překladech písně Kurta Weilla, od něhož převzal třeba Mackieho Messera, černošské spirituály i své vlastní písně.

Koncert o čtyřech kapitolách (zdroj: ČT)

Za svou tvorbou se Jiří Suchý ohlížel i jako host pořadu Před půlnocí v roce 2011. Rozhovor vznikl u příležitosti divadelníkových osmdesátých narozenin. „Nikdy jsem nechtěl být sólista,“ přiznal v něm například.

Před půlnocí s Jiřím Suchým (zdroj: ČT24)

Společnou řeč našel Jiří Suchý s jazzovým kytaristou Rudym Linkou v jeho hudební talk show Linka (2019). Řeč byla nejen o muzice a setkání uzavřel společný jam.

Linka: Jiří Suchý (zdroj: ČT)

Krásný ztráty počítal Jiří Suchý v roce 2002 v baru u Michala Prokopa spolu s Waldemarem Matuškou. Spojovala je kdysi mimo jiné prkna divalda Semafor. 

Krásný ztráty: Jiří Suchý a Waldemar Matuška (zdroj: ČT24)

Kde jinde než v Semaforu slavil Jiří Suchý i své osmdesátiny. K životnímu jubileu mu přišel pogratulovat Adolf Born, Olga Sommerová, Anna K., Jiří Menzel či Jitka Molavcová. 

Všechno nejlepší

V roce 2010 oslovila Česká televize Jiřího Suchého, aby zaznamenal svou výpověď k tématům, která formují českou společnost. Vzkaz Jiřího Suchého v roce 2010 zněl: Nenechme se otrávit, i když jsme jednou dole a jednou nahoře. 

Vzkaz Jiřího Suchého (zdroj: ČT)

Jiří Suchý je legendou českého divadla a písničkářství

Jiří Suchý se narodil 1. října 1931 v Plzni. S Jiřím Šlitrem, s nímž vytvořil jednu z nejznámějších českých autorských dvojic, se potkal v polovině padesátých let. V té době se Suchý živil jako reklamní grafik, ale už také vystupoval, mimo jiné s Miroslavem Horníčkem. V roce 1958 s Ivanem Vyskočilem založil Divadlo Na zábradlí, činnost zahájilo hrou Kdyby tisíc klarinetů, později také zfilmovanou.

Dvojice se ale později rozešla a už v říjnu 1959 otevřeli Suchý se Šlitrem novou scénu – slavný Semafor (SEdm MAlých FORem). Originální představení dvojice S+Š a písničky, z nichž mnohé zlidověly, ovlivnily výrazně hudební vkus doby. A z mnohých herců a zpěváků, kteří scénou prošli, se staly hvězdy. K takovým patřili Hana Hegerová, Waldemar Matuška nebo Eva Pilarová.

Desetileté hvězdné období ukončila nečekaná Šlitrova smrt na Vánoce 1969 a nastupující normalizace. Hudební dominanci pak narušil nástup bigbítu. Suchý navíc po podpisu petice Dva tisíce slov nesměl do televize ani do rozhlasu. Diváci však Semafor padnout nenechali a na lístky pravidelně stáli dlouhé fronty.

Jiří Suchý přes nepřízeň režimu hrál a zpíval. Jevištní partnerkou se mu stala Jitka Molavcová a autorsky spolupracoval i s Ferdinandem Havlíkem. Divadlo Semafor přežilo i nástup kapitalismu a nadále hrálo jak klasické kousky, tak nové hry.

Suchý se podílel také na vzniku řady filmů a prosadil se i jako spisovatel, rovněž se věnuje výtvarnému umění. Jeho tvorbu pro divadlo, rozhlas, film i televizi shrnula dvacetisvazková encyklopedie. Životní osudy muže mnoha uměleckých profesí zmapovala dokumentaristka Olga Sommerová, její snímek s názvem Jiří Suchý – Lehce s životem se prát měl premiéru předloni.

Jiří Suchý je držitelem mnoha ocenění, mimo jiné převzal medaili Za zásluhy od Václava Havla, cenu Thálie za celoživotní dílo či Cenu ministerstva kultury.

Jiří Suchý slaví devadesátiny (zdroj: ČT24)