Nejlepším filmem podle BAFTA je Roma, do popředí se ale dere Favoritka

Redaktorka Lucie Korcová komentuje ceny BAFTA (zdroj: ČT24)

Nejlepším filmem je podle britské filmové akademie BAFTA drama Roma. Jeho tvůrce Alfonso Cuarón si došel i pro sošku za nejlepší režii. Slavnostnímu večeru ale vévodila Favoritka. Historické komediální drama si převzalo sedm cen, mimo jiné za nejlepší herečku v hlavní roli pro Olivii Colmanovou. Nejlepším hercem byl vyhlášen Rami Malek, který se loni na plátně převtělil do Freddieho Mercuryho.

Roma (přečíst recenzi) mexického režiséra Alfonse Cuaróna už získala Zlatý globus. Ceny Brtiské akademie filmového a televizního umění jsou tak dalším oceněním pro tento španělsky mluvený černobílý snímek. „Cuarón takový úspěch už zažil před šesti lety se snímkem Gravitace,“ připomíná Lucie Korcová z kulturní redakce zpravodajství ČT.

„Příběh trosečníků ve vesmíru byl obrazově dokonalým, ve snímku Roma se ale Cuarón vrací ke svým kořenům, a to doslova, protože přináší pohled do svého dětství v Mexiku. Vrací se ke svému jazyku a také černobílému formátu,“ doplnila.

Zlatý globus už má také Olivia Colmanová, představitelka Anny Stuartovny ve filmu Favoritka (přečíst recenzi). Příběh ze dvora 18. století, kde o královninu pozornost soupeří dvě ženy, natočil řecký filmař Yorgos Lanthimos. Nezískal sice „hlavní“ cenu pro nejlepší film, vyhlašování vítězů ale počtem ocenění vévodil. 

„Akademici přidali třeba také cenu pro herečku ve vedlejší roli Rachel Weiszovou. Favoritka je filmem o trojici silných žen – tu třetí hraje Emma Stoneová, která si zatím žádnou z cen za tuto roli neodnesla,“ doplnila Korcová.

Téma silných žen podle ní rezonovalo projevy předávajících i oceňovaných. „Zazněly také nepatrné narážky na odchod Británie z Evropské unie a náznaky nesouhlasu s brexitem,“ uvedla redaktorka k britským filmovým cenám. 

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon převzal Rami Malek. Ve snímku Bohemian Rhapsody (přečíst recenzi) ztvárnil legendárního Freddieho Mercuryho. Dosud spíše neznámý umělec si dokonale osvojil držení těla, pohyby i jevištní návyky někdejšího frontmana skupiny Queen.

Životopisné role nejen britské ceny přitahují. „Loni jsme sledovali, jak si Gary Oldman došel pro všechny myslitelné i nemyslitelné ceny za roli Winstona Churchilla v Nejtemnější hodině. Před pár lety to byl Daniel Day-Lewis  jako prezident Lincoln nebo Colin Firth za ztvárnění krále Jiřího VI. v Králově řeči,“ upřesnila Korcová.  

Životopisné je i drama BlacKkKlansman, které získalo cenu za adaptovaný scénář. Snímek režiséra Spikea Leeho vychází z knihy Rona Stallwortha, prvního Afroameričana v coloradském policejním sboru, který se navíc stane členem Ku-klux-klanu (více o filmu).

Za film s nejlepší hudbou označila BAFTA romantický snímek Zrodila se hvězda (přečíst recenzi) s režírujícím hercem Bradleym Cooperem a zpěvačkou Lady Gaga v hlavních rolích. Pro sošku si na pódium došel Cooper, Lady Gaga byla v té době ve Spojených Státech na předávání cen Grammy. Odnesla si tři, mimo jiné za filmový duet Shallow, který nazpívala s Cooperem.

Po Zlatých globech a cenách BAFTA čeká fanoušky i tvůrce ještě vrchol loňské filmařské sezony – ceny Oscar. Udělovat se budou 24. února, sledovat ceremoniál 91. ročníku mohou zájemci moci také živě na ČT2 (od dvou hodin našeho času v noci z neděle na pondělí). Rozhodovat se bude, stejně jako při britském ocenění, především mezi filmy Favoritka a Roma. Oba mají shodně po deseti nominacích.