Národní technické muzeum se vrátilo k počátkům filmu

Kočovná kina, první filmové pásy, první kinematografy nebo historické kamery představuje výstava Český kinematograf. Národní technické muzeum ve spolupráci s Národním filmovým archivem se vrací k počátkům filmového průmyslu. Rozsáhlá výstava vznikla při příležitosti 120 let od první filmové projekce v českých zemích.

Expozice návštěvníka vtáhne do období počátků filmu na konci devatenáctého a v první třetině dvacátého století a přiblíží mu dobovou filmovou techniku a tvorbu. Pozornost je věnována vynálezům a objevům, které vedly ke vzniku kinematografie, kočovným kinům nebo prvním stálým biografům, v Praze například Ponrepo nebo Ponec.

Představuje i zakladatele českého filmu, mezi které patří Jan Kříženecký, Josef Šváb Malostranský, Otto Heller nebo Alois Jalovec. Zájemce se dozví, jak se filmy vyráběly a jak vypadaly nejstarší ateliéry.

Nechybí ani prezentace předchůdce kinematografie, Charlese-Émila Reynauda, tvůrce filmového pásu uchovávaného ve sbírkách Národního technického muzea, který byl vloni zapsán do prestižního světového registru dokumentárního dědictví Paměť světa UNESCO.

„Filmový pás je papírový, jednotlivá okénka jsou z celuloidu, na který Émil Reynaud maloval danou scénu, vždy políčko po políčku a přímo tento fragment zachycuje závěr z filmu Okolo kabiny, jak lodička přijíždí na scénu,“ popisuje spoluautor výstavy Hynek Stříteský.

Výstava vznikla při příležitosti 120 let od první projekce v českých zemích, která se uskutečnila v létě roku 1896. „První projekce doložená v českých zemích byla v Karlových Varech, teprve později se promítalo i v Praze,“ upozornil ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant.

Součástí výstavy je také doprovodný program. Workshopy určené dětem i dospělým a filmová představení jsou pořádány ve spolupráci s Národním filmovým archivem a proběhnou v několika víkendových termínech. O všech sobotách, nedělích a svátcích se návštěvníci muzea mohou zúčastnit komentovaných prohlídek. Ambice do budoucna jsou ještě vyšší, tvůrci by rádi v Česku otevřeli filmové muzeum.