Na Slovensku začíná filmový festival s hvězdným obsazením

Trenčín - 16. ročník mezinárodního filmového festivalu Artfilm dnes začíná v Trenčíně a Trenčianských Teplicích. Do 6. července nabídne 185 filmů z celého světa a mnoho význačných hostů - norskou herečku a režisérku Liv Ullmannovou, polského režiséra Krzysztofa Zanussiho, herce egyptského původu Omara Sharifa, italskou herečku Chiaru Caselliovou nebo italského scenáristu Tonnina Guerru. Novinkou festivalu je volný vstup pro studenty do 26 let, a to slovenské i české. Loni akci navštívilo asi 25 tisíc lidí.

Sharif i Caselliová se divákům představí hned o prvním festivalovém víkendu, oba dostanou cenu Hercova misia. Tonino Querra a český kameraman Miroslav Ondříček si zase odnesou ocenění Zlatá kamera. Oceněna bude i Ullmannová, která o druhém víkendu uvede film režiséra a svého bývalého partnera Ingmara Bergmana Persona z roku 1966, v němž ztvárnila jednu z hlavních rolí.

Hodnocení soutěžních snímků provádí mezinárodní poroty, té hlavní bude letos předsedat Cristian Mungiu, rumunský režisér a producent snímku 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, oceněného Zlatou palmou na loňském MFF v Cannes. V porotě dále zasednou například makedonská herečka Labina Mitevská a slovenský herec Marián Labuda. Nejlepší celovečerní hraný film si odnese sošku Modrý anjel.

Pro návštěvníky je připraven i doprovodný program, kromě tvůrčích dílen a vernisáží jsou přichystány například koncerty kapel Čechomor a
Monkey Business.

Ocenění na Artfilmu už přebíraly hvězdy jako Franco Nero, Jean-Paul Belmondo, Sophia Lorenová či Jacqueline Bissetová. Loni byl hostem festivalu proslulý režisér polského původu Roman Polanski.