Monument transformace: co s člověkem udělá změna politického režimu

Praha - Na otázku "Co se stalo v České republice v průběhu dvaceti let po pádu komunistického režimu?" se snaží odpovědět autoři výstavy Monument transformace, která obsadila výstavní prostory Městské knihovny v Praze. Výsledkem více než dvouletého výzkumu proměn je 70 uměleckých projektů, které zde představuje kolem 50 umělců a skupin. Výstava připravená sdružením Tranzit a Galerií hlavního města Prahy potrvá do 30. srpna, její část se koná i v galerii Tranzitdisplay.

„Pokusili jsme se naše změny srovnat nějakým hlubším způsobem se změnami, ke kterým došlo ve všech transformačních zemích po světě,“ vysvětluje jeden z kurátorů výstavy Vít Havránek. Asi polovinu vystavených děl tvoří videoprojekce. Výstava v galerii Tranzitdisplay je věnovaná dílu významného německého filmaře Haruna Farockého, který ve své práci kombinuje filmové obrazy z archivů s vlastním filmovým materiálem a komentářem. 

Autoři výstavy chtějí narušit jednoznačnost pohledu na transformaci, kterou poskytuje individuální zkušenost. Ukazují protichůdnost, konfliktnost a komplexnost transformačního období. Výstavu uvozují politické transparenty z konce 80. let, na něž navazují hesla z převratu v roce 1989. Úvodní místnost pak doplňují videa z Indonésie od deseti autorů, zachycující z různých perspektiv a pomocí odlišných metod indonéskou revoluci. 

Proměny matky, vybombardovaného parlamentu i spotřebitelských preferencí 

Albánský autor Anri Sala v díle nazvaném Interview konfrontuje starý filmový záznam, na němž jeho matka vášnivě obhajuje komunismus, s jejím současným pohledem, řecký tvůrce Vangelis Vlahos zachytil proměny budovy bývalého parlamentu v Sarajevu, zničeného během války v roce 1992. Jiný projekt spočívá ve shromáždění věcí, které si vybraní obyvatelé východního Německa koupili za svých prvních sto západních marek.

K expozici se vážou i doprovodné akce - na červen je plánovaná filmová přehlídka nebo přednáška o společenských změnách. Výstavu doprovází rozsáhlá publikace Atlas transformace, která chce formou slovníku najít nástroj pro uchopení procesů společenských a politických změn v transformačních zemích. Po 30. srpnu by výstava měla cestovat po světě, objeví se například v New Yorku a v Záhřebu.

  • Monument transformace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/890/89000.jpg
  • Vangelis Vlahos autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/891/89003.jpg
  • Atlas transformace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/891/89008.jpg