Ministr kultury navštívil s premiérem „své“ budovy. Investovat do nich chtějí miliardy

Tisková konference Ilji Šmída a Andreje Babiše k investicím do kultury (zdroj: ČT24)

Rekonstruovaná historická budova Národního muzea, stejně jako opravená Státní opera se veřejnosti plně otevřou během příštího roku. Potvrdil to premiér v demisi Andrej Babiš, který se v pondělí vydal na kontrolní den v příspěvkových organizacích ministerstva kultury. Kromě Národního muzea a Státní opery společně se šéfem resortu Iljou Šmídem navštívil i Novou scénu Národního divadla. Tu rekonstrukce teprve čeká. Oba politici zjišťovali také plány Národní galerie a Národního památkového ústavu, do jehož užívání nově přejde opuštěný komplex Invalidovny.  Podle Babiše není s investicemi do těchto kulturních institucí důvod otálet.

„Držíme termín, nic mimořádného se od posledního kontrolního dne nestalo. Návštěvníkům se muzeum otevře 28. října u příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa a 200 let od založení Národního muzea,“ uvedl ředitel Národního muzea Michal Lukeš. 

K tomuto dni bude historická budova otevřena částečně, v únoru a březnu příštího roku by měly být pro veřejnost otevřeny všechny prostory. V současné době jsou hotovy veškeré těžké práce a rozvody a stavbaře nyní čeká práce na povrchu. Nejsložitější podle Lukeše bude sladit štukatérské a truhlářské práce. Uvedl také, že částka z tendru na obnovení budovy ve výši 1,6 miliardy korun v podstatě platí.

Opravy Státní opery rozšíří zřejmě točna

Generální oprava Národního muzea začala v roce 2015. Z příspěvkových organizací ministerstva kultury se od loňského března rekonstruuje také Státní opera. Dokončení, po němž budou v budově nové zkušebny i opravené prostory pro diváky i jeviště, je plánováno na červen 2019.

Události v kultuře: Rekonstrukce státní opery se prodraží (zdroj: ČT)

V řešení je ještě pořízení nové moderní točny místo repasování té stávající. „Řekli jsme si, že chceme-li inscenovat moderní divadlo, měla by se dohodnout ta poslední částka, která je zhruba 150 až 200 milonů korun, aby rekonstrukce nezůstala na poloviční cestě,“ domnívá se Ilja Šmíd.

Nová scéna – konečně moderní divadlo?

Nová scéna Národního divadla rekonstrukci teprve připravuje. Ředitel ND Jan Burian plány na opravy představil Andreji Babišovi a Iljovi Šmídovi. Obnova nejmladší budovy první scény by měla stát zhruba 700 milionů korun, vybudování centrálního skladu a dílen v pražském Karlíně pak zhruba miliardu. 

Rekonstrukce by se neměla týkat architektonické podoby, neboť ta je památkově chráněná, ale provozního využití. „Mělo by se zásadně změnit jeviště i hlediště Nové scény, tak aby tam vznikl nový moderní multifunkční divadelní prostor s použitím technologií, které jsou dnes dostupné,“ přeje si Jan Burian.

Prostor by se tak stal variabilní a umožnil by zde uvádět představení pro 150 i 500 diváků. Zároveň by nová zkušebna mohlou sloužit jako komorní divadelní scéna, která by nahradila scénu v Paláci Kolowrat, již divadlo už nadále nedostalo k využívání.

Nová scéna Národního divadla
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Podotkl, že potřebné částky nejsou tak závratné, aby je nenašel, je ale třeba projekty naplánovat. Vedle rekonstrukcí a oprav hovoří premiér v demisi i o novostavbě na zelené louce, jakési obdobě proslulé budovy opery v Sydney. Je podle něj na místě, aby do takového projektu investovalo hlavní město.

„V budoucnu bychom rádi stavěli i nové objekty, ale v tutu chvíli budeme rádi, když historické objekty budou opraveny tak, aby zářily novotou,“ uvedl k výhledu Ilja Šmíd.

Další na řadě: Invalidovna a Veletržní palác

Plány chtěli politici slyšet i od Národního památkového ústavu, především představy o využití Invalidovny, o jejíž správu projevil NPÚ už dříve zájem. Oznámili, že Invalidovna bude na tuto instituci v nejbližších dnech převedena, podle Andreje Babiše stát najde zhruba jednu miliardu potřebnou na rekonstrukci této památky. NPÚ by rádo většinu budovy postavené v první polovině 18. století zpřístupnil veřejnosti.

Premiér s  ministrem stihli ještě návštěvu Veletržního paláce, který je sídlem Národní galerie. „Už delší dobu chystáme jeho transformaci, kterým by Praha i republika získala důstojného reprezentanta současného a moderního umění,“ připomněl generální ředitel Jiří Fajt. Premiér odhaduje, že přípravy potrvají až dva roky. Ministr Šmíd by si přál, aby nový Veletržní palác přivítal první návštěvníky nejdéle v roce 2028.

Součást investičního plánu

„Národní galerie má projekt zhruba za tři miliardy,“ doplnil Babiš. Podle něj NG, stejně jako Invalidovna a Nová scéna, včetně zázemí v Karlíně, patří k investicím, které je třeba „okamžitě spustit“.

 Seznámení se s plány kulturních institucí je podle premiéra Babiše součástí většího záměru. „Chceme sepsat veškeré investice, nejen státu a různých institucí, ale i krajů a obcí, takový národní investiční plán, a potom se na to budeme dívat a budeme přemýšlet, kde jsou priority. Měl by to být dlouhodobý investiční plán naší země. Není to jen o památkách a infrastruktuře, hlavně nám chybí byty,“ uvedl Babiš, podle něhož „jsme trošku zaspali dobu“. Prostředky na investice je prý připraven vyčlenit už v rozpočtu na rok 2019.