Milá Olgo, astrologové měli pravdu... Divadelní Dopisy Olze začínají 17. listopadu

Dopisy Olze jako divadelní inscenace (zdroj: ČT24)

Václav Havel je promýšlel za mřížemi na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let – jejich premiérové uvedení na jevišti připravilo symbolicky na 17. listopad Divadlo v Dlouhé. Dopisy Olze patří k nejznámějším textům spisovatele a dramatika. I přes tehdejší cenzuru ve svých textech formuloval mezi řádky úvahy o základních hodnotách a životě. Pražská scéna je uvádí v režijní úpravě dvojice SKUTR .

Milá Olgo, astrologové měli, jak se ukazuje, pravdu, když mi předpovídali na tenhle rok zase vězení a když říkali, že bude horké léto. Těmito slovy začíná první dopis Václava Havla z vězení jeho ženě Olze. 

Dopisy domů byly jeho jediným kontaktem s okolním světem. Jednou týdně směl napsat čtyři strany pouze o rodinných a osobních věcech. Ve volbě slov musel být hodně opatrný. Třeba když si stěžoval na těžkou práci ve Vítkovických železárnách. 

„V dopisech se objevují jisté paradoxy, které z něj najednou dělají člověka,“ domnívá se režisér Martin  Kukučka. „Mě osobně nejvíce zaujal ten jeho řád, to, jak má dopisy strukturované. Číslování úkolů, které Olze dává,“ podotýká herec Pavel Neškudla, který v divadelní podobě „píše“ Havlovy texty. 

Václav Havel a jeho bratr Ivan Havel představují knihu Dopisy Olze (2010)
Zdroj: René Volfík/ČTK

Z dopisů nakonec vznikla kniha. Kvůli cenzuře přísného bachaře v ní ale musel Havel celou řadu myšlenek a vzkazů šifrovat do zdánlivě nesrozumitelného textu. „On pustil všechno, čemu naprosto nerozuměl. A to nás vedlo ke složitému způsobu vyjadřování,“ vysvětlil Havel při vydání Dopisů Olze v roce 2010.

Všechny nevyšly a všechny se nevešly

Dopisy Olze vyšly poprvé  v roce 1983 v samizdatu. Na Havlovy listy odpovídali kromě jeho ženy Olgy také jeho bratr Ivan a blízcí přátelé. V roce 1998 daroval Havel Památníku národního písemnictví 161 originálů dopisů. „Knižně všechny nevyšly, například dopis č. 42,“ upozorňuje archivář Petr Kotyk. 

Všechny se také zdaleka nevešly do divadelního zpracování. „Museli jsme udělat velmi osobní výběr, protože v knižním vydání mají dopisy skoro sedm set stran,“ poznamenal režisér Lukáš Trpišovský.

Magdalena Zimová
Zdroj: Divadlo v Dlouhé/Michael Tomeš

Formou divadelně-hudební koláže i tématem navazují Dopisy Olze na předchozí premiéru Sen v červeném domě. I tuto inscenaci připravil tandem SKUTR. Inspirována je  tvorbou T. S. Eliota a Samuela Becketta a Václav Havel je podle tvůrců jejich pokračovatelem.