Menandros a Thaïs zažívají odyseu v sandálech i současnosti

Film Menandros & Thaïs měl premiéru (zdroj: ČT24)

Natočili jsme sandálovou road movie, říkají tvůrci o snímku Menandros & Thaïs, který měl tento týden premiéru. Pozoruhodný je žánrem i okolnostmi vzniku. O režii se podělili filolog a divadelní scénograf, film tvořili pět let a téměř bez peněz.

Thaïs je během svatby s Menandrem unesena piráty a ženich se vydá se svým sluhou ji vysvobodit. Erotika se mísí s kostýmovým dobrodružstvím, snovost s patosem, krutost s romantikou. Režiséři, kteří se znají od narození, natočili – tak trochu jiný – antický velkofilm podle předlohy jednoho z nich.

Antický svět, ale vlastně současný

„Už v antických textech se míchá čas děje se současností autora a tak podobně jsem to udělal i ve svém románu,“ vysvětlil Ondřej Cikán, jeden z režisérů a autor předlohy.  „Vlastně tvrdíme, že svět, v němž se postavy pohybují, je jejich svět, ale formálně nebo vizuálně je současný,“ doplnil druhý z režisérské dvojice, scénograf Antonín Šilar. 

Důraz se klade na mluvený text a vizualitu. Surreálná odysea se odehrává na letišti, v Alpách, nočním klubu nebo pod vodou – a ve čtyřech jazycích. Pro diváky snová hra. „Musí přistoupit na hru, pokud na ni nepřistoupí, neuvidí nic,“ domnívají se herci Ondřej Bauer a Jakub Gottwald. 

Případnou béčkovost tvůrci nepopírají, nechtěný smích vítají – chtěli zábavu a tragédii. Stejně jako jejich postavy ale mysleli každé slovo vážně. A na filmovém poli prý nebylo jejich poslední.