Louskáček v Ostravě je bohatší o Vánoční koledu

V Ostravě uvádí Louskáčka (zdroj: ČT24)

Louskáček bývá tradiční součástí předvánočního divadelního programu. Do Národního divadla moravskoslezského se vrací po dvanácti letech. Pohádkový příběh na Čajkovského hudbu nastudoval baletní soubor s maďarským choreografem Yourim Vámosem. Jeho verze klasického baletu je propojená s Vánoční koledou Charlese Dickense.

Louskáček při světové premiéře v Petrohradě v roce 1892 přinesl přání všeho dobrého v čase Vánoc, kdy je zlo potrestáno, dobro vítězí a pohádkové postavy ožívají v našem světě. O necelých sto let později vzal choreograf Youri Vámos původní ideu svého předchůdce Maria Petipy a spojil ji s Vánoční koledou od spisovatele Charlese Dickense.

Příběh se odehrává v Londýně devatenáctého století, hlavní postavou se stává bohatý lichvář Scrooge, který terorizuje své chudé sousedy, včetně chudé rodiny malé Klárky. „Ta role nabízí hodně hereckého projevu. Od zlého starého dědka až po napraveného dědka, který už má všechny rád,“ říká představitel Scrooge Tomáš Kopecký.

Dodává, že diváci, kteří čekají klasického Louskáčka, budou překvapeni. Vámos chtěl úpravami publikum více vtáhnout do děje a vnést do snové pohádky hlubší význam, lidskost a uvěřitelnost. „Očima vnímáte obraz, ušima hudbu. Základ je příběh a ten musí být stejně tak dobrý,“ ujišťuje.

Louskáček – Vánoční koleda
Zdroj: Serghei Gherciu/NDM

Inscenace je náročná i na výpravu. Dílny musely ušít sto padesát kostýmů, na jevišti se vystřídá sedm prostředí. Postavy tancují ve městě, v lese i v pekle a lichvář Scrooge tráví notnou část příběhu i ve vzduchu.

Inscenátoři slibují, že diváci od Louskáčka dostanou vánoční atmosféru, na jakou jsou zvyklí z klasických nastudování, navíc ale ještě příběh. „Ten příběh má v sobě silné mírové poselství. Myslím, že to je důvod, proč jít do divadla. Chcete zapomenout na to, co se děje venku,“ dodává Vámos.