Lidstvo zatím není udržitelným druhem, obává se frontman kapely Gojira

Rozhovor s Joem Duplantierem (zdroj: ČT24)

Své nejnovější album Fortitude představila v pražském Foru Karlín tento týden jedna z nejvlivnějších francouzských kapel současnosti. Metalová čtveřice Gojira, třikrát nominovaná na cenu Grammy, se ve své tvorbě zaměřuje mimo jiné na témata přírody, ochrany životního prostředí a práv zvířat. „Album Fortitude je více politické,“ připustil frontman Joe Duplantier v rozhovoru pro Českou televizi.

Duplantier touží po lepším světě. Z hledání lepšího místa k životu se vyznává v písni Another World. V animovaném klipu nastupuje do rakety k cestě na jinou planetu. Jenže ve skutečnosti se vrátí na Zemi – jen naprosto změněnou. „Vypadá to, že tohle je všechno, co máme, alespoň pro další staletí,“ podotýká Duplantier.

Se zvířaty zacházíme jako se sebou samými

Apel pesimistického a sarkastického videa je jasný. „Naše krajina teď vypadá děsivě. Zdá se, že jdeme o několik kroků nazpátek. Nebereme globální oteplování dost vážně. A způsob, jakým se chováme ke zvířatům, je také naprosto nepřijatelný. Denně jsem skutečně šokován tím, jak s nimi zacházíme. Myslím, že to odráží způsob, jakým nakládáme se sebou samými, a také to, jak moc se musíme vyvinout, abychom se stali udržitelným druhem,“ domnívá se.

Posluchačům se na novince Fortitude rozhodla Gojira říkat věci napřímo. „Na starších albech jsem psal o pyramidách nebo jiných planetách. Používal jsem hodně fikce k tomu, abych ilustroval to, co chci říct. Ale na tomto albu je to velice přímé. V určitém smyslu jde o političtější album, než byla ta předchozí,“ podotýká.

Cože, v Amazonii je pořád nějaký problém?

Za „přímo mířený úder“ označuje například píseň Amazonia. Názvem jednoznačně dává najevo, čeho se týká. Má být varováním před ničením tamního deštného pralesa. Pohlcuje totiž obrovské množství oxidu uhličitého, který jinak otepluje klima. Odlesňování Amazonie za hospodářskými účely vzrostlo od nástupu pravicového prezidenta Jaira Bolsonara v roce 2019.

Gojira k písni spustila kampaň, která má domorodým kmenům pomoci bojovat proti odlesňování. „Zafungovalo to docela dobře, ale to ještě neznamená vítězství. Naneštěstí nejsme v hollywoodském filmu. Spousta lidí je překvapená: ,Cože, v Amazonii je pořád nějaký problém? Ale my jsme přece přispěli na tuhle operaci, vybraly se peníze, a ono to ještě není spravené?‘ Ne, není to spravené. Byla to jen malá pomoc, jen malá kapka v oceánu toho, co všechno je potřeba, jaká opatření musíme přijmout a jaké zvyky musíme změnit,“ připomíná Duplantier, že boj za „another world“ není jednorázovou záležitostí.

Cestování? Vliv na publikum prý vyváží vliv na planetu

Sama kapela se snaží co nejvíce omezit spotřebu plastů, Joe Duplantier je vegan. Uvažovali i o možnosti, že by vystupovali jen na on-line koncertech, aby omezili cestování kvůli turné po světě.

„Ale pak jsme si poměřili, jaký je náš vliv na mladé publikum a že naše sdělení by mohlo mít silnější dopad než to, kdybychom se úplně stáhli. Je vždy potřeba hledat rovnováhu. Pokud věříte tomu, co děláte, a má to nějakou formu a význam, tak je občas lepší zůstat součástí dopravního ruchu a podporovat dobrou věc. Je to trochu komplikované, ale samozřejmě nad tím přemýšlíme,“ vysvětluje.

Ochrana planety nepatří zrovna k tématům typickým pro metalovou hudbu, což Gojire také někteří fanoušci metalu předhazovali. Kapela ale podle svého frontmana takovou kritiku nikdy nepovažovala za problém. „Stačilo zapojit kytary a být hlasitější než lidi, kteří to komentovali,“ říká.