Legendy Gr2 aneb K jejím obrazům jsem neměl co říct, to je co říct

Legendy ateliéru Grafika 2 na výstavě (zdroj: ČT24)

Ateliér Grafika 2 na Akademii výtvarných umění v Praze přivedl na výtvarnou scénu osobnosti překvapivě různorodého rukopisu: od malíře Josefa Bolfa přes spisovatelku Markétu Baňkovou až po autorku sociálních projektů Kateřinu Šedou. Výrazné umělce kolem sebe shromáždil vedoucí tohoto ateliéru Vladimír Kokolia. Nesourodá komunita tvůrců se nyní představuje na společné výstavě na pražské Novoměstské radnici.

V Kokoliově ateliéru studovali od roku 1992 mnozí výrazní představitelé současné výtvarné scény. Představit jednotně rozličné osobnosti je prakticky nemožné, první fáze projektu Legendy Gr2 (tedy Grafika 2) proto vsadila na jedinečnost každého tvůrce. Společnou výstavu tvořilo dvaatřicet umělců postupně v Galerii Havelka v letech 2015 až 2017 – na dohled z ulice, navíc sledováni webkamerami. 

„Pedagogika na akademii je nutně absurdní, umění se nedá učit, to všichni víme. Tak vymýšlíme způsoby, jak na to lidé mají přijít sami,“ poznamenává Vladimír Kokolia ke svému profesorskému působení.  

„Když to berete vážně, tak je to strašně těžký. Vladimír vás ale kritikou a tím, co říká, neustále nutí, abyste vystupovali z komfortní zóny,“ dodává jedna z absolventek Kokoliova ateliéru Kateřina Šedá.

Z výstavy Legendy Gr2
Zdroj: ČT24

Nejen o Kokoliovi, ale i dalších umělcích z jeho ateliéru se na AVU stále vyprávějí „legendy“. A právě ty tvořily druhou část projektu Legendy Gr2. Vzpomínkami či glosami přispěli studenti i pedagogové. 

Výběr děl z první fáze projektu společně s popiskovými legendami nyní dvaatřicet umělců vystavuje na Novoměstské radnici. Vedle obrazů Josefa Bolfa jsou k vidění třeba portréty bezdomovců Františka Nováka anebo slovník důležitých pojmů, jímž Kateřina Šedá glosovala stejnou publikaci od Vladimíra Kokolii. „Ve Vladimírově slovníku je zachycena jeho učební metoda a napadlo mě vydat k němu nějakou protiváhu, aby bylo vidět, co se může odehrávat v hlavě studenta,“ vysvětlila umělkyně.

Dohromady tvoří zvláštní skupinu. Kolikrát mám i záchvaty štěstí, když vidím, jak jsou různí a jak se překonávají.
Vladimír Kokolia

Výběr nejpozoruhodnějších absolventů ateliéru vychází také v katalogu. Samostatná obsáhlá kniha shrnuje působení Šárky Trčkové, která zemřela před třemi lety. „Byl to můj protipól, byla moje překladatelka. Když jsem řekl nějakou nesrozumitelnou větu, ona ji přeložila do normálštiny,“ přidává „legendu“ o výtvarnici a odborné asistentce svého ateliéru Kokolia.

Návštěvníci Novoměstské radnice se s Legendami Gr2 mohou seznamovat do 29. listopadu.