Kühňata oslavila 80 let spolupráce s Národním divadlem potopou

Malí a velcí hudebníci se v neděli večer sešli na jevišti pražského Národního divadla, aby premiérou opery Noemova potopa od Benjamina Brittena připomněli osmdesát let umělecké spolupráce divadla s Kühnovým dětským sborem. Slavný dětský sbor patří od roku 1936 mezi stálé spolupracovníky Opery Národního divadla.

Poprvé Kühnův dětský sbor vystoupil v Národním divadle před osmdesáti lety při pražské premiéře Her o Marii Bohuslava Martinů. Od té doby účinkoval v mnoha operách, v nedávné minulosti například v Glorianě nebo Borisu Godunovovi. Spolupráce pokračuje také v sezoně 2016/2017, a to v Orffově Měsíci, který spolu s Chytračkou uvede Opera národního divadla jako první premiéru nové sezony.

Hravá potopa

V současné době zpívají „kühňata“ také v inscenacích Jakobín, Carmen nebo Příhody lišky Bystroušky. V neděli večer desítky dětí vůbec poprvé uvedly do Národního divadla dílo, v němž se svět dětských a dospělých hudebníků prolíná. V Česku nepříliš známá opera Benjamina Brittena o Noemovi, který uposlechne výzvu Hospodina a postaví archu, v níž se spolu se svou rodinou a mnoha zvířaty zachrání před ničivou potopou, v sobě snoubí nadsázku, vtip a hravost s poezií a působivou imaginací.

Kühnův dětský sbor uvedl Noemovu potopu (zdroj: ČT24)

Pěvecký sbor pravidelně obsazuje dětské role a dětské sbory na všech scénách Národního divadla včetně Státní opery. „Pro děti to je úplně jiná příležitost než zpívat na koncertním pódiu. Přicházejí do styku s báječnými sólisty, režiséry, dirigenty. A navíc se od nich žádá ještě něco jiného než pouhý zpěv. Oni musí také něco umět, co se týče pohybu a jevištního výrazu,“ říká sbormistr Jiří Chvála.

Sborem prošli Jiří Bělohlávek nebo Bára Basiková

Každý rok se členové Kühnova dětského sboru podílí v Národním divadle na zhruba stovce představení. „Tam kde je zapotřebí dětská složka, dětský hlas, ať sbor nebo dětští sólisté, tak se Národní divadlo po několik desetiletí obrací právě na nás. Je tu určitá jistota, že děti jsou dobře připravené. Víme už, co Národní divadlo od nás očekává. A pro naše děti je to zase velice zajímavá spolupráce,“ zdůrazňuje Jiří Chvála.

Mnoho z bývalých členů sboru se stalo profesionálními umělci. Sborem například prošli dirigenti Josef Hrnčíř, Zdeněk a Mirek Košlerovi či Jiří Bělohlávek a celá plejáda zpěváků, kteří působili a působí jako sólisté v Národním divadle, třeba operní sólistky Renée Nachtigalová a Martina Bauerová. Obě začínaly v opeře Leoše Janáčka Liška Bystrouška. Z řad sboru vyšly také populární zpěvačky Jitka Molavcová, Dagmar Patrasová, Bára Basiková a Monika Absolonová.

Kühnův dětský sbor, který roku 1932 založil reformátor českého sborového umění Jan Kühn, patří mezi nejvýznamnější české umělecké soubory. Systematicky se věnuje výchově dětských hlasů od tří let věku. Soubor, který má téměř 900 členů, je nejstarším českým sborem svého druhu.