Kdo RISKuje, vyhraje!

Ve zbrusu novém představení souboru Cirk La Putyka RISK je hned několik „poprvé“. Poprvé se české novocirkusové uskupení představilo s mezinárodním obsazením, poprvé jeho délka přesahuje dvě hodiny (a pořád je na co se dívat) a poprvé je také zapojena filmová projekce. Co je ústředním motivem mimořádně náročného díla? Jak napovídá už název, je to risk ve všech jeho podobách, a to nejen v divadle, ale i v civilním životě. Jde zde o překonávání strachu a stejně tak i sama sebe. A co se týče nápadů, nových podnětů a inspirace, Cirku La Putyka se zase podařilo posunout svou pomyslnou laťku o hodně dál.

Nové představení je rozděleno na dvě části. Ve té první se seznamujeme s aktéry, jejich pocity a vztahy, jedna scénka střídá v rychlém sledu druhou a diváci se zatajeným dechem sledují, jak interprety zasype smršť ostrých šipek, jak žonglují s nabroušenou sekerou, dělají stojky a salta nad hořícími svíčkami nebo jak skáčou na trampolíně a jakoby nic si přehazují z ruky do ruky veliký nůž. Riskantní momenty a disciplíny se valí jako divoký vodopád.

Ze všeho dění na scéně je ale soustavně vyřazován mladý muž na invalidním vozíku (Petr Valchář). Pro jeho handicap jako by mu nebylo dovoleno připojit se k ostatním. Neztrácí ale chuť dál žít a normálně fungovat. „Chci vyvrátit teorie zažité v hlavách. Strach a peníze je to, co jsem nikdy neměl,“ říká ve videozáznamu ze zkoušek v závěru první poloviny představení. A za chvíli to také prokáže naživo.

Předělem mezi částmi je hraný, velmi výtvarně pojatý a zasněně surrealistický film, který nás zavede do mladíkova světa. Pod vodní hladinou se odpoutá od kolečkového křesla a najednou jako by pro něj neexistovala žádná omezení ani fyzický handicap. V pestrém sledu dalších scén se ukazují jeho vlastní nečekané možnosti.

Ze slabého a bezmocného článku se najednou stává postava ve středu dění, muž, který si v samém finále představení zavěšený vysoko nad scénou pohrává v silové akrobacii s křehkou dívkou. S velkou elegancí ji zvedá, přitahuje k tělu a předává si ji z jedné ruky do druhé, jako by nevážila ani gram. Otevírá se tak úplně jiný pohled na tělesně postižené lidi, leckdy dokážou víc, než by kdokoliv tušil, a možná jsou i v lecčems tak nějak svobodnější.

V novém představení se mezi sebou prolíná mnoho uměleckých složek, ať už je to akrobacie, živá hudba, tanec nebo film. Všechny jsou ale v harmonii a tvoří tak velmi komplexní a vyvážený celek. Na své si navíc přijde i celá řada emocí. Říká se, že kdo riskuje, vyhraje. A to tedy v případě tohoto, v pořadí již pátého projektu Cirku La Putyka opravdu platí!

Premiéra: 16., 17. a 18. ledna, nejbližší reprízy: 27. ledna, 2., 3. a 4. února.