K večeru spustil se déšť, zapsal si praděda legionář před 100 lety

Pradědovy deníky knižně i na výstavě (zdroj: ČT24)

Jindřich Janíček našel v pozůstalosti svého pradědy deníky z první světové války. Student ilustrace a grafiky na pražské UMPRUM se je rozhodl zpracovat knižně a doprovodit svými ilustracemi. Ty teď vystavuje v prostorách galerie a knihkupectví Xaoxax, zaměřující se na obrazovou knihu a komiks.

„Měli jsme v pozůstalosti spoustu jeho deníků a byla by škoda, aby zůstaly ležet pod postelí,“ vysvětlil Jindřich Janíček, co ho přivedlo k tomu, že se rozhodl zápisky svého pradědečka Štěpána Zadražila zpracovat. Vydal je pod názvem K večeru spustil se déšť.

Sto let staré a téměř nečitelné sešity zachycovaly jeho osud v letech 1914 až 1920 – svědectví ze zákopů a zajetí na ruské frontě a později ze vstupu do Československých legií. „Celou dobu popisuje, jak se těší, že se pokouší osvobodit Československo, ale deník končí dva měsíce před 28. říjnem,“ prozradil.

K večeru spustil se déšť
Zdroj: PageFive

Deníky popisují nucené práce v lágru, předčasné propuštění z legií a roční cestu japonskou lodí z Vladivostoku. Víc než na boje se zápis soustředí na každodennosti. „Nepopisuje dramatické události, o mrtvých se zmiňuje jen okrajově. Ať byl v zákopech, nebo potom na šachtě, hodně popisuje všední život,“ upřesnil Janíček.

Xaoxax aneb ilustrace

Ilustrace z knihy jsou k vidění do konce srpna v Xaoxaxu. Nezvyklý název galerie a knihkupectví v jednom vznikl přeškrtnutím písmen v názvu nakladatelství Baobab, které prostory svého obchodu přenechalo třem studentům UMPRUM. Soustřeďuje více než třicet malých nakladatelů pod jednou střechu. „Jsme zaměření především na ilustraci, protože jsme sami ilustrátoři. Snažíme se dávat prostor nejmenším nakladatelům a lidem, kteří si dělají knížky doma,“  vysvětlil jeden z provozovatelů Jakub Plachý.  

Knižní tituly doplňují i výstavy. Ilustrace k deníkům pradědy Jindřicha Janíčka vystřídají v září díla jihokorejské ilustrátorky.