Je pomsta řešení? Poválečný masakr v Tušti si připomněl pamětník i filmaři

Události: Piety za masakr v Tušti se účastnili pamětníci i filmaři (zdroj: ČT24)

Desítky lidí si v jihočeské obci Tušť připomněly v neděli události z konce května 1945, kdy zde partyzáni zabili při odsunu Němců čtrnáct lidí. Do pietní akce se zapojili i tvůrci chystaného filmu Krajina ve stínu, který volně podle 75 let starých událostí natočil Bohdan Sláma.

K masakru v Tušti na Vitorazsku, kde spolu vždy žili česky a německy mluvící sousedé, došlo v rozjitřené poválečné atmosféře. Podle historiků partyzáni a někteří z obyvatel obce brutálně popravili čtrnáct místních a pohřbili je v jámě na mrchovišti. 

„Obyvatelé Vitorazska žili vždy v Rakousku, jejich obce byly přičleněny k Československu až v roce 1920. Když se na podzim 1938 objevila možnost vrátit se zpět ke svým kořenům, řada lidí ji využila. Bylo ovšem už po anšlusu, takže šlo o ‚návrat' do nacistického Německa. Kdo si je zvolil, ten trpěl nejpozději po roce 1945, když se situace opět obrátila,“ popsal dějinné souvislosti scenárista a spisovatel Pavel Kosatík, který se historickými tématy této doby často zaobírá.

Pamětník: Měli být potrestáni

Nedělní piety se účastnil mimo jiné pamětník Ferdinand Korbel, který 24. května 1945 přišel v Tušti o otce i kmotra. Tehdy mu byl rok. Aktéry vraždění se snažil po sametové revoluci dostat před soud, ale neuspěl. 

Na křivdu své rodiny ovšem nezapomněl: „Matka mi všechno vyprávěla. Měli být potrestaní. Jeden ze skupiny partyzánů tady dělal v padesátých a šedesátých letech předsedu místního národního výboru. Aby dohlédl, aby se ty věci neoživovaly. V den, kdy se vraždy staly, nás vyhnali z obce všechny, co měli německou národnost. V poledne nás vyhnali a večer je tady postříleli.“ 

Starosta Suchdolu nad Lužnicí Luboš Hešík (Nezávislí) u pomníku řekl, že pietní místo je zalité krví lidí, jejichž důstojnost byla pošlapána. „Zůstávají v srdcích nás všech. Budoucí generace musí vědět, že šlo o selhání celé společnosti,“ nepochybuje Hešík.

Režisér Sláma: Pomsta nic neřeší

Pietní vzpomínku obětem věnovali i filmaři, kteří chystají hraný film Krajina ve stínu inspirovaný právě tragédií v Tušti. Protestantskou modlitbu u pomníku zazpívaly herečky Magdaléna Borová a Barbora Poláková. Poláková ztvárnila ve snímku jednu ze dvou tehdy zavražděných žen, zbývajícími obětmi byli tušťští sedláci.

Do jihočeské obce přijel také režisér Bohdan Sláma. „To, co se dělo v Tušti, se dělo na mnoha místech. Pomsta vůbec nic neřeší,“ je přesvědčen filmař.

Jeho černobíle natočené drama podle scénáře Ivana Arsenjeva oživí poválečné události v kinech od podzimu.