Izraelský literát: Frustrují mě politici. Řešením je mírová cesta, ne válka

Aasaf Gavron: Doufám, že nebude válka (zdroj: ČT24)

Současný konflikt s Íránem i téma soužití mezi Palestinou a Izraelem otevřel na Světě knihy spisovatel Asaf Gavron. Na veletrh a literární festival, který se do neděle 13. května konal v Praze, přijel představit svou knihu Osada na pahorku.

Izrael byl na letošním ročníku Světa knihy hlavním hostem. Asafu Gavranovi zatím vyšla česky zatím jen zmíněná Osada na pahorku, jejíž český překlad byl nominován na cenu Magnesia Litera za rok 2017.

„Nemůžu si pomoct“

Románový příběh líčí osudy fiktivní nelegální židovské osady na palestinském území. Osada pobuřuje úplně všechny – Palestince, lidskoprávní aktivisty i izraelskou vládu. Přesto románoví osadníci nadále tvrdohlavě hledají štěstí na vyprahlém kusu Judské pouště.

Asaf Gavron o vypjatém tématu píše s humorem. „Takový je můj styl, nemůžu si pomoct. Izraelská témata jsou někdy temná a smutná, plná smrti a války. Věřím ale, že je vždy možné psát zábavným způsobem,“ vysvětluje.

Přestože se příběh dotýká politického tématu, román není politickým komentářem. Autor osadníky neočerňuje, ovšem ani jim nefandí, pouze zkoumá, jak den po dni žijí.

„Můj osobní názor z knihy nevyčtete,“ upozorňuje. „Myslím si, že do knih nepatří politické postoje, román takové věci přesahuje. Je to kniha o lidech, v tomto případě o osadnících,“ vysvětluje.

Přesto nezastírá, že svůj pohled na situaci má: „Stojím nalevo, jsem proti osadám, byl bych rád, kdyby zmizely, a přál bych Palestině vlastní stát, který by žil s Izraelem v míru. I když se to teď zdá nemožné.“ 

„Frustrují mě politici“

Nicméně svou domovinu se kritizovat nezdráhá. Zastal se například organizace Breaking the Silence, která sdružuje bývalé izraelské vojáky nasazené v Palestině. Vojáci chtějí mluvit o tom, co zažili ve službě, včetně porušování lidských práv – vláda je ale proti. Největší tlak míří proti zveřejňování informací v zahraničí.

„Zaprvé je hloupé pokoušet se cokoliv skrývat v době, kdy všichni ví o všem,“ domnívá se. „Zadruhé: svět je v Izraeli angažován, Spojené národy odhlasovaly založení Izraele, čerpáme hodně peněz od USA i od Evropy. Jak je možné, že nesmíme mluvit o tom, co s těmi penězi děláme?“

Asaf Gavron na Světě knihy 2018
Zdroj: ČT24

Asaf Gavron přijel do Prahy v době, kdy Írán začal ostřelovat Golanské výšiny a Izrael odpověděl bombardováním na íránské cíle v Sýrii. „Doufám, že to nepřeroste ve válku. Frustruje mě, že naši představitelé… Víte, jejich úkolem je přinést uklidnění a vyhnout se válce, ale zdá se, že jsou celí nažhavení, najednou hrozí, že budou bombardovat, očerňují protivníka – to je problém. Samozřejmě že nechci íránské střely poblíž Izraele, mám starost o rodinu, přátele a celou zemi, musíme ale udělat vše pro to, abychom to vyřešili mírovou cestou,“ přeje si spisovatel.