Interaktivní mapa zavádí k pomníkům první světové války. Je jich zatím dvanáct set

Interaktivní mapa zavádí k pomníkům první světové války (zdroj: ČT24)

Téměř dvanáct set pomníků obětem první světové války už je zdokumentováno a zaneseno do interaktivní mapy, která vzniká v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského. Další záznamy ještě přibudou.

Projekt odstartoval u příležitosti stého výročí první světové války, původně měl podpořit zájem o dějepis ve školách. „Základní plán byl, aby se děti porozhlédly po své obci a zdokumentovaly pomník vojákům padlým v první světové válce,“ vysvětluje vedoucí Pedagogické knihovny Edita Vaníčková Makosová.

Oficiální evidenci válečných pomníků a hrobů vede ministerstvo obrany. Na interaktivní mapě pedagogického muzea je jich zatím dvanáct set. Zájemci u nich kromě souřadnic GPS najdou také fotografii a informace. Projekt má připomenout především osudy těch, jejichž jména jsou zvěčněna, neméně zajímavá je někdy i historie samotného pomníku.

Památníky jsou ve většině obcí

Další body na mapě navíc stále přibývají. Podle Tomáše Kyvala z Vojenského historického ústavu Praha je pořád co přidávat. „Ve většině obcí České republiky, a těch je přes 6200, najdeme památníky věnované padlým, zemřelým a nezvěstným vojákům z let 1914 a 1918,“ uvedl. 

Žádný jiný konflikt v českých dějinách totiž neměl tak plošný dopad a tolik obětí jako první světová válka.