I na popravišti musí být legrace. Interaktivní venkovní hra hledá hrdiny Bílé hory

Soubor Geisslers Hofcomoedianten připravil interaktivní venkovní hru k loňskému výročí bitvy na Bílé hoře. Projekt Hero of the White Hill: ten, který tam byl zavede účastníky do doby povstání českých protestanských stavů proti císaři. Nudného dějepisu se podle divadelníků ale hráči bát nemusí.

Dobrodružná hra začíná na Malostranském náměstí a odehrává se v centru Prahy. „Geissleři“ doporučují vyhradit si na ni zhruba tři hodiny, účastníci ji ale nemusí projít na jeden zátah. Instrukce s GPS souřadnicemi dostávají do mobilů. O dalších zastávkách, kam se vydat, se hráči dozvídají po zodpovězení otázky, která prokáže, jestli se dokázali poučit z historie.

Okolnosti, jež před čtyřmi sty lety vedly k třicetiletému konfliktu, přiblíží účastníkům navíc videa. Váží se k jednotlivým místům spojeným se stavovským povstáním. Nechybí defenestrace místodržících z oken Pražského hradu, korunovace Fridricha Falckého, pohled na bitvu na Bílé hoře ani poprava 27 pánů na Staroměstském náměstí.

Proč by Fridrich Falcký nemohl mít kšiltovku?

Hra nemá být suchým dějepisným výkladem, soubor se při její přípravě držel motta, že „legrace musí být i na popravišti“. „Nebojte se, krev nepoteče a načančané paruky rozhodně taky nečekejte. Proč by ostatně Fridrich Falcký nemohl nosit kšiltovku? Geissleři se i u této divadelní procházky drží svého principu, kdy spojují staré s novým a vážné se zábavným,“ uvádí divadelníci.

Kdo by se chtěl o tehdejších událostech dozvědět víc, najde rozšiřující informace také na webu hry. Poznatky o slavné bitvě – ale i o tom, co jí předcházelo a jak ovlivnila následující vnímání dějin – lze získat třeba také z výstavy, kterou k výročí připravilo Národní muzeum. Expozice s názvem 1620. Cesta na Horu je k vidění i on-line na stránkách muzea, a to včetně multimediální rekonstrukce bitvy.

Interaktivně do Stínadel i do Libně

Na venkovní hru láká do pražských ulic také třeba Skautská Nadace Jaroslava Foglara. Pátrat po Záhadě hlavolamu je možné podle on-line instrukcí v uličkách Starého Města, která se vydávají za Stínadla.

Z divadelníků s venkovním prostorem hlavního města interaktivně pracuje i například projekt Pomezí. Momentálně je z jejich počinů přístupný mimo jiné audiowalk po Libni, ponořit se do genia loci této čtvrti by měl podle autorů člověk ideálně sám.