Hudba, která je vidět. Na festivalu Spectaculare hraje Jon Hopkins i Peter Gregson

Taneční duo Rafales ve čtvrtek v pražském Divadle Komedie zahájilo festival Spectaculare. Akce spojuje elektronickou hudbu a rozmanité formy vizuálního umění, například film, pohybové divadlo, videomapping a fotografii. Cílem přehlídky je prezentovat nejnovější trendy audiovizuální kultury. Součástí jsou workshopy, výstavy a filmové projekce.

Letošní šestý ročník, který na různých místech Prahy potrvá až do začátku dubna, otevřeli dva tanečníci, DJ, větrák a vznášející se igelitová fólie. Takové jsou základní ingredience představení francouzských tanečníků Rafales. „Vytvářeli jsme pohyby inspirované přírodními jevy, které můžeme vidět ve větru nebo v moři. Takový druh hypnotických pohybů,“ přibližuje poetiku tanečník a choreograf Benjamin Bertrand.

Festival má dále na programu například taneční představení Synchronicity bulharského choreografa a hudebníka Stanislava Genadieva, který se představí 7. března v Kasárnách Karlín. Ve světelné instalaci doplněné audiovizuálními efekty zkoumá vztah člověka k okolnímu světu. Po vystoupení Genadiev představí vlastní hudební tvorbu.

„Stanislav tančí v krychli udělané ze zářivek, ale zároveň je to DJ a po představení se převlékne do své druhé polohy a budeme moci tančit,“ těší se dramaturg festivalu Ewan McLaren.

V Praze začal festival Spectaculare (zdroj: ČT24)

Divadelní program uzavře 26. března intermediální performance Everywhen v divadle Alfred ve dvoře. Zachycuje téma opakování dějin a dává do kontrastu život osobní a život politický. Taneční představení je doplněno o 3D vizualizace umělkyně Márie Júdové, která animace vytvořila pomocí kombinace archivních fotografií a naskenovaných objektů.

Festival Spectaculare přivede do Prahy také řadu hudebních hvězd, například britského hudebníka a skladatele Jona Hopkinse. Po pěti letech se vrací do Prahy a 9. března zahájí hudební část festivalu. Na koncertu představí své aktuální album Singularity.

Hudební tvář přehlídky láká také na německý Apparat, který propojuje elektronickou hudbu s akustickým zvukem, australského pianistu a skladatele neoklasické hudby Luka Howarda nebo violoncellistu Petera Gregsona. Festival se neodehrává jen v hudebních klubech, třeba právě Gregson vystoupí na konci března v Sukově síni Rudolfina.