Hudba je pro nás droga, říká Cais k dokumentu o Tata Bojs

Milanu Caisovi a Marku Huňátovi alias Mardošovi bylo čtrnáct a chodili na základní školu, když v roce 1988 na pražské Hanspaulce založili kapelu Tata Bojs. Za více než třemi dekádami jejich společného hraní se ohlíží dokument tata_bojs.doc v režii Marka Najbrta. Na snímek koprodukovaný Českou televizí mohou fanoušci kapely do kin zajít od 5. září. „Markovi se podařilo zachytit nepopsatelnou atmosféru, která levituje nad Tata Bojs celá ta léta,“ ocenil Milan Cais v Událostech, komentářích.

Alternativně-rocková kapela Tata Bojs se vyhýbá mainstreamu, přitom se stala součástí české kulturní scény a své fanoušky si drží po celá tři desetiletí. Nápad na dokument o Tata Bojs vznikl už před osmi lety, na filmu původně začal pracovat režisér Václav Kučera, po jeho smrti v roce 2019 převzal natáčení Marek Najbrt.

Dokument propojuje archivní materiály s pohledem do zákulisí a vzpomínkami. Vedle Caise a Mardoši mluví před kamerou i další postavy spojené s „Tatáči: současní i bývalí členové kapely, rodiče zakládajícího dua a osobnosti showbyznysu s kapelou spojené. Protipólem archivních materiálů jsou ve filmu „futuretroskopické” hrané scény divadla Vosto5, které naopak přibližují možnou budoucnost.

Hodný a zlý

„Baví mě, že Tata Bojs nestojí na místě, mají přirozený sklon se měnit a vyvíjet,“ říká Najbrt. „Ve čtrnácti jsme měli jiné starosti, psali jsme písničky o školní jídelně, a teď už píšeme zase o něčem jiném. Prostě rosteme s kapelou,“ souhlasí Cais. 

Najbrt má jasno v tom, co je hnací silou klíčového tandemu: baskytaristy Mardoši a zpěváka, bubeníka Milana Caise, který se podepisuje i pod vizuální stránku kapely, jak ke třicátým narozeninám Tata Bojs připomněla rozsáhlá výstava v pražském Centru DOX.

„Jejich vztah vnímám jako dokonalou symbiózu protikladů, ať už se jedná o osobní rovinu nebo tvůrčí spolupráci. Film je nejen o hudbě a kapele, ale hlavně o jejich mimořádném přátelství,“ dodává Najbrt.

„Je to hodně založené na našem kamarádství, jsme si vzájemní průvodci životem, známe se od školky. A protože filmaři potřebují všechno vyhrotit, tak Mardoša je tam – v uvozovkách – ten hodný, já ten zlý,“ podotýká Cais. „Je to Markův autonomní pohled na skupinu Tata Bojs, my jsme mu do toho až tak moc nezasáhli,“ upozornil ještě.

Konstantní radost z hudby

Průlom pro Tata Bojs přišel na přelomu milénia, kdy podepsali smlouvu s velkým hudebním vydavatelstvím a vydali album Futuretro. Zatím poslední položkou v jejich diskografii zůstává deska Jedna nula, za níž si odnesli Anděly pro skupinu roku 2020. „V dokumentu není žádný propad. Jede to v konstantě radosti z hudby, baví nás to po těch šestatřiceti letech stejně nebo možná víc, je to prostě svým způsobem jako droga,“ říká Milan Cais.

Do kin vstupuje dokument tata_bojs.doc s druhý místem v divácké ceně na letošním festivalu v Karlových Varech. Hned 6. září Tata Bojs snímek uvedou před svým pražským koncertem a během září Milan Cais a Mardoša nebo režisér Marek Najbrt doprovodí osobně film na projekcích v dalších městech. Potvrzeno je Brno, Uherské Hradiště, Plzeň a Olomouc. 

„Možná jsme trošku divná kapela pro rádia, ale za ta léta jsme si našli fanoušky a jezdí za námi po celé republice. My se jim snažíme vždycky dát tu radost a i radost čerpáme trochu z nich. To je vlastně podstat toho všeho,“ uzavírá Cais.