Hořovice si festivalem připomněly Václava Hraběte

Hořovice - Poezie, próza, publicistika jsou kategoriemi literárního festivalu Hořovice Václava Hraběte. Soutěž připomíná českého básníka, kterému by letos bylo sedmdesát let. Václav Hrabě byl po roce 1990 nejprodávanějším českým básníkem a mimo jiné také absolventem Gymnázia v Hořovicích. Festival, který se koná už 16. rokem, navazuje na odkaz českého beatníka a hledá nové mladé autory. Sjelo se na něj na 150 mladých autorů.

„Myslím, že ta myšlenka je jasná: udržet v Čechách čtenáře, udržet mladé básníky a mladé autory,“ řekl zakladatel festivalu Jiří Hlubil. Podle předsedy poroty Jiřího Zizlera se z každého ročníku vždy dva až tři autoři v literatuře opravdu prosadí. „Je vidět, že naše soutěž celkem svoji kvalitu má,“ míní Zizler.

Do literární soutěže se mohl přihlásit každý, komu je mezi 14 a 25 lety a ještě nikdy knižně nepublikoval. Sedmičlenná porota pak z asi 200 příspěvků na volné téma vybrala v každé kategorii – poezii, próze i publicistice - tři nejlepší.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Na letošní rok připadají výročí rovnou dvě. Sedmdesát let od narození Václava Hraběte a také 45 let od jeho smrti. Básník zemřel tragicky ve svých necelých 25 letech – otrávil se plynem. Součástí festivalu se stal už tradiční pietní akt u hrobu Václava Hraběte v nedalekých Lochovicích, kde básník strávil mládí.