Hollandová chtěla dát hlas „umlčeným“ uprchlíkům. Polský ministr přirovnal film k nacistické propagandě

Polská filmařka Agnieszka Hollandová ve světové premiéře představila na festivalu v Benátkách film Hranice. Nahlíží na situaci uprchlíků uvázlých mezi Polskem a Běloruskem. Kritikou na snímek reagoval polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro. Předseda krajně pravicové vládní strany Suverénní Polsko film přirovnal k nacistické propagandě.

Polsko, Lotyšsko a Litva se v roce 2021 staly dějištěm migrační krize, kdy se pokoušelo z Běloruska na jejich území dostat mnoho migrantů mimo jiné z Blízkého východu nebo Afriky, odkud prchají před chudobou či ozbrojenými konflikty.

Varšava a Evropská unie tehdy obvinily autoritářský režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, že migranty využil jako hybridní zbraň v odplatě za sankce EU uvalené na Minsk kvůli porušování lidských práv a potlačování opozice.

Film Hollandové se zaměřuje na situaci, kdy Polsko uprchlíky odmítlo nechat přejít, takže stovky z nich uvázly v zemi nikoho. Vypráví příběh uprchlíků, charitativních pracovníků, aktivistů a pohraničníků, jejichž životy se protínají v bažinatých lesích mezi Polskem a Běloruskem.

Evropa jako kontinent svobody zmizí, obává se Hollandová

„Pro dokumentaristy a novináře bylo nemožné se tam dostat, ale my můžeme znovu vytvořit něco, co umím, natočit fiktivní film o událostech, které se dějí právě teď,“ uvedla Hollandová. „Museli jsme se pokusit zachytit to v celé složitosti a dát spravedlnost a hlas těm, kteří byli umlčeni a jsou bez hlasu,“ dodala.

Černobílý snímek sleduje rodinu ze Sýrie a ženu z Afghánistánu, které si strážci lhostejní k jejich utrpení přehazují přes hranice sem a tam, zatímco se je aktivisté snaží dostat do bezpečí.

Hollandová, která během své kariéry natočila filmy o nacistickém holocaustu a komunistické zvůli, uvedla, že toto odmítnutí zpochybňuje základní hodnoty Evropské unie. „Pokud půjdeme dál touto cestou, Evropská unie, Evropa, kontinent svobody, demokracie a lidských práv zmizí. Změní se v jakousi pevnost,“ obává se.

Polská vláda zaujímá kritický postoj k přijímání migrantů z Blízkého východu a Afriky. V kontrastu s tím země v únoru 2022 přijala více než milion lidí prchajících z Ukrajiny poté, co byla znovu napadena Ruskem.

Představitelka hlavní role ve filmu Hranice Maja Ostaszewska v roce 2021 patřila k těm, kteří se vydali do lesů pomáhat migrantům, uvedla však, že snímek není politickým prohlášením.  

Propaganda a odporný pamflet, zní kritika

Proti filmu své krajanky se ohradil polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro, jenž stojí v čele krajně pravicové strany Suverénní Polsko. „Ve třetí říši Němci produkovali propagandistické filmy zobrazující Poláky jako bandity a vrahy. Dnes na to mají Agnieszku Hollandovou,“ uvedl Ziobro v pondělí na svém účtu na sociální síti X.

Soudkyně ústavního soudu a někdejší poslankyně PiS Krystyna Pawlowiczová na síti X Hollandovou obvinila, že její „hloupý, falešný, neodpovědný, odporný pamflet štve Poláky proti jejich obráncům“.

Filozofka Magdalena Środová, která se netají svou kritikou vůči PiS a jeho spojencům, uvedla, že skandální reakce Ziobra na film Hollandové „ukazuje autoritářství současné vlády i ohromnou agresivitu ministra spravedlnosti vůči těm, kdo ukazují pravdu o tragické situaci na hranici, která je výsledkem současné politiky vlády PiS“. Tato strana se podle ní bojí pravdy a svůj strach zakrývá nenávistí vůči těm, kteří pravdu říkají.

Po premiéře v Benátkách, kde soutěží o hlavní cenu – Zlatého lva – se Hranice do polských kin dostane 22. září. Do těch českých dorazí 19. října.