His Master's Voice je znovu slyšet. Obchod, kam chodili Beatles nebo Jackson, navazuje na stoletou historii

Na Oxford Street opět otevřel obchod His Master's Voice (zdroj: ČT24)

V Londýně znovu otevřel jeden z nejslavnějších obchodů s hudbou. Prodejna His Master's Voice na Oxford Street fungovala více než sto let. Před čtyřmi lety ale musela nuceně zavřít. Dnes se, i díky rostoucí popularitě vinylových desek, opět vrací k životu. Znovuotevření je do jisté míry vyjádřením důvěry v kamenné obchody a fyzické nosiče ve světě, který se ve velké míře přesouvá do on-line prostoru, hudbu nevyjímaje.

V Česku je asi nejznámějším foxteriérem Dášeňka, díky knihám Karla Čapka, ve světě největší „kariéru“ udělal o pár desítek let starší Nipper, když se stal součástí loga His Master's Voice (v překladu Hlas jeho pána). Název i vyobrazení vychází z malby od anglického malíře Francise Barrauda, na níž pes pozorně naslouchá gramofonu.

Výjev proslavilo britské hudební vydavatelství, které pod názvem His Master's Voice (HMV) svůj vůbec první obchod otevřelo v roce 1921 na Oxford Street 363. Na stejné adrese vydržel prodávat téměř sto let.

Za dobu své existence vyhořel do základu a zas byl znovu postaven, za druhé světové války sloužil jako protiletecký kryt. Kráčela jím ale také hudební historie. Mezi zákazníky patřili John Lennon, Cher, Elton John a Michael Jackson a při koncertech se tu vystřídala řada britských kapel.

Roli sehrál obchod také ve vzestupu The Beatles ke slávě, když tu v roce 1962 vznikla acetátová deska (druh gramofonové desky) se zkušební nahrávkou pro Decca Records. Vydavatelství čtveřici – tenkrát ještě s Petem Bestem za bicími – odmítla s tím, že nemá v showbyznysu budoucnost, ale na základě demonahrávky dostali Beatles nabídku od EMI.

Doug Putman v obchodě His Master's Voice
Zdroj: Hollie Adams/Reuters

Pomohly vinyly

Prodejna významná pro historii britské populární hudby a kultury svou adresu na Oxford Street opustila v roce 2019. Tehdy nový majitel firmy, kanadský podnikatel Doug Putman, ve snaze o záchranu krachujícího podniku část obchodů uzavřel.

His Master's Voice na londýnské nákupní třídě vystřídaly americké cukrovinky. Situace se ale nyní zlepšuje mimo jiné díky výhodnějším nájmům, navíc hudební společnost opět vykazuje zisky. Vrátit se tak mohla i prodejna HMV.

„Když jsem v roce 2015 poprvé přijel do Londýna a procházel tímto obchodem, říkal jsem si: ‚Ať už to vlastní kdokoliv, je to úžasné.‘ O osm let později ho vlastním já a znovu otevíráme,“ uvedl Putman.

Znovuotevření prodejny pomohla změna chování hudebních fanoušků, především návrat popularity desek. Letos se jich v Británii prodalo o třináct procent víc než loni. „Vinylové desky přitáhly spoustu mladších lidí. A když přijdou, koupí si něco od svých oblíbených kapel,“ potvrzuje Putman.

Novou budoucnost kamenné prodejny vidí Putman optimisticky. Jeho strategie je jednoduchá. „Pokud nedokážete z nakupování udělat zábavu, nikdo do vašich obchodů chodit nebude,“ říká.

V prodejně je také prostor pro koncerty. Při otevření tu hrála ska skupina Madness, další program HMV chystá. Stejně jako otevření dalších prodejen pod touto značkou nejen v Británii. „Můžeme zaplnit mezeru na trhu v mnoha zemích,“ věří Putman.