Filmové premiéry

Filmy, které tento čtvrtek vstupují do českých kin, jsou pestré žánrově i prostředím, v němž se odehrávají. Do světa chlapského sportu zavede diváky americký Fighter, skutečný příběh o nepravděpodobné cestě Mickyho Warda za boxerským titulem. Do hudebního světa pak Ostrov Svaté Heleny, popisující cestu stárnoucího muzikanta ze zaoceánských lodí do rumunského Banátu. Dánsko-švédský Lepší svět se zamýšlí nad etickými otázkami po smyslu pomsty a násilí s ní spojeném. Oddychovou tečkou je „sexy komedie“ Hezké vstávání, v níž scenáristka snímku Ďábel nosí Pradu prý vytvořila další variaci na téma souboje „panny a netvora“.

FIGHTER. Dva Zlaté glóby a několik šancí na oscarové sošky má na kontě životopisné drama Fighter. Film o úsilí, lásce a hrdosti v režii Davida O. Russella vypráví skutečný příběh boxera Mickyho Warda, kterého si zahrál Mark Wahlberg. Na rockyovské cestě za boxerským titulem ho čekají boje v ringu i ve vztazích s vlastní rodinou. Dále hrají: Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo, Jack McGee, Americo Presciutti, Jeffrey Corazzini, Dan Marshall.

HEZKÉ VSTÁVÁNÍ. Mladá televizní produkční (Rachel McAdamsová) dostane nesnadný úkol – zachránit sledovanost ranní televizní show. Moderátorskou harcovnici, kterou hraje Diane Keatonová, se rozhodne spojit s legendou mezi americkými žurnalisty Mikem (Harrisonem Fordem), který sice nemůže vzhledem ke smlouvě se společností říci ne, ale ochotou ke spolupráci také zrovna nepřekypuje. „Líbila se mi představa souboje mladé, idealistické a dobrosrdečné produkční se starým moderátorem, který je jejím naprostým protipólem. Takhle vypadá ideální materiál pro dobrou komedii,“ prohlásil o „sexy komedii“ producent J. J. Abrams. Režie: Roger Michell; dále hrají: Jeff Goldblum, Patrick Wilson, Curtis „50 Cent“ Jackson, Frosty Lawson, George Aloi, James P. Anderson.

LEPŠÍ SVĚT. Dánské drama režisérky Susanne Bierové vypráví příběh dvou rodin, jejichž osudy se náhodně spojí přátelstvím dvou dospívajících synů. Elias, jehož otec pracuje jako doktor v Africe a prožívá právě manželskou krizi, je šikanován ve škole, zatímco Christian, který se rozhodne ho bránit, se do města přistěhoval s otcem po nedávné smrti matky. Film řeší zdánlivě jasné etické otázky po smyslu pomsty a násilí s ní spojeným, a to na pozadí skutečných světových konfliktů. Hrají: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Bodil Jørgensen, Wil Johnson, Markus Rygaard, William Jøhnk Nielsen.

OSTROV SVATÉ HELENY. Režijní hraný debut Vlastimila Šimůnka, který má zkušenosti především s televizní režií, podepsán je pod několika díly z cyklu ČT 13. komnata, je hudebním filmem. I když jsou příběh i postavy smyšlené, snímek se volně inspiruje působením Ladislava Kerndla na zaoceánských lodích a využívá i jeho obrazové a filmové archivy. V příběhu českého zpěváka, který se vydá do krajanské vesnice Svatá Helena v rumunském Banátu hledat ztracenou dceru, si zahrál i Pavel Bobek (také jeho 13. komnatu Šimůnek točil). Objeví se v roli muzikanta, který si přivydělává v pstruhárně a po večerech skládá píseň o smrti. Dále hrají: Tatiana Vilhelmová, Zuzana Slavíková, Bolek Polívka.