Filmová upoutávka týdne: Tarantino odvypráví historky z hollywoodského zákulisí

Jen málo režisérů dokáže kolem svých filmů vyvolat velká očekávání. Jedním z nich je Quentin Tarantino, který v létě uvede do kin svůj údajně předposlední film. Vrací se v něm do šedesátých let, do končící zlaté éry hollywoodského světa. S sebou vzal neméně slavné herecké ikony současnosti v čele s Leonardem DiCapriem a Bradem Pittem.

Ve filmu Tenkrát v Hollywoodu DiCaprio ztvárňuje televizního herce Ricka Daltona, který má za sebou účinkování ve westernovém seriálu, ale usiluje o to proniknout do filmového byznysu.

Postava se zakládá na herci Burtu Reynoldsovi, který také začínal s televizním westernem, a to Gunsmoke. V tomhle ohledu má Tarantino k filmu osobní vztah, protože matka ho pojmenovala právě podle své oblíbené postavy Quinta z Gunsmoke.

Daltona ve filmu doplňuje jeho dublér a kamarád Cliff Booth, kterého si zahrál Brad Pitt. Další herci pak ztvárňují reálné předobrazy jako Steva McQueena, Bruce Leeho či Romana Polanského a jeho manželku Sharon Tateovou.

Právě Tateová, která je ve filmu sousedkou hlavní postavy a kterou si zahrála Margot Robbieová, má návaznost na druhou tvář filmu – vyprávění je zasazeno do období brutálních vražd klanu Charlese Mansona, což se dotklo právě Tateové.

Filmový nadšenec autorem

Do zákulisí Hollywoodu se vydává tvůrce, který je známý, že svůj talent vypěstoval vášnivým sledováním filmů, kterému se věnoval už od dětství. Tarantino v mládí práci nakonec našel ve videopůjčovně, kde zahrnoval zákazníky názory na filmy. Pak začal psát scénáře.

Nedařilo se mu ale uspět, a tak si natočil film sám. Z jeho amatérské prvotiny My Best Friend's Birthday se ale moc nedochovalo.

Jeho prvním skutečným filmem se stali Gauneři uvedení v roce 1992. Kultovní snímek si vystačil s jednoduchou premisou a skromnými kulisami skladiště, kde sleduje rozmíšku mezi skupinou lupičů po nepovedené akci.

Leonardo DiCaprio a Quentin Tarantino
Zdroj: Facebook Once Upon a Time in Hollywood

Hned po Gaunerech natočil Tarantino své nejoslavovanější dílo, které definuje jeho tvůrčí poetiku, a to Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Vyneslo mu Zlatou palmu a nominaci na Oscara za režii, přičemž za scénář byl oceněn spolu s Rogerem Avarym. V dalších letech se Tarantinova filmografie rozrostla o Jackie Brownovou, film Kill Bill, který ale šel do kin ve dvou částech, a Auto zabiják, který byl naopak jednou polovinou filmového projektu Grindhouse.

V roce 2009 měli premiéru Hanebný pancharti, svébytný černohumorný příběh z druhé světové války, který měnil historii a který Tarantinovi vynesl další oscarové nominace. Po třech letech se v Nespoutaném Djangovi vrátil do Ameriky, kde zamířil mezi jižanské otrokáře. Dosud poslední Tarantinův film se promítal v roce 2016. V Osmi hrozných nabídl svou variaci na westernovou divočinu.