Filharmonie Brno v přímém přenosu šíří spiritualitu

Filharmonie Brno odehraje tři skladby spojené spiritualitou (zdroj: ČT24)

Koncert, který Filharmonie Brno plánovala na tento týden v Besedním domě, kvůli protiepidemickým opatřením před publikem zaznít nemůže, zazní ale z rádia. Živě ho 29. ledna večer bude přenášet Český rozhlas Vltava a také další evropské stanice. Program propojuje motiv spirituality.

Slovenský houslový virtuos Milan Paľa loni filharmoniky i obecenstvo ohromil tím, že jako záskok dokázal na poslední chvíli nastudovat Houslový koncert C dur Antonína Vranického. Pozvánka ke spolupráci v aktuální sezoně znamenala interpretaci Houslového koncertu č. 3 Alfreda Schnittkeho. 

Rozervaný koncert

„Schnittke je v některých případech opravdu mimořádně náročný. Ale náročné je hlavně se vypořádat s tím vnitřním otřesem, který nastává,“ podotýká Paľa. Bez tohoto otřesu podle něho nicméně není možné přiblížit se k uchopení duše díla. „Je potřebné odkrýt psychologickou rozervanost koncertu, jeho křehkost a hlavně smutek, který je patrný v každém jeho okamžiku,“ domnívá se.

Program zahájí ale skladba arménského autora Tigrana Mansurjana. Po loňské české premiéře Requiem na žádost Filharmonie Brno vytvořil skladatel orchestrální verzi svého kvartetu Agnus Dei, tedy v překladu Beránek Boží.

Po dvou současných kusech večer uzavře Symfonie č. 5 D dur „Reformační“ od Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Toto dílo začal psát k oslavám třístého výročí vyhlášení Lutherova evangelického vyznání v Augsburku.

Propojeni spiritualitou i přátelstvím

„Alfreda Schnittkeho, Tigrana Mansurjana i Felixe Mendelssohna-Bartholdyho spojuje spirituální rozměr. Byli velmi duchovní a do své hudby tento spirituální rozměr promítali,“ poznamenává dramaturg brněnské filharmonie Vítězslav Mikeš.

Mansurjana a Schnittkeho navíc pojilo silné a dlouholeté přátelství. „Tato dvě díla byla obě původně věnována legendárnímu houslistovi Olegu Kaganinovi,“ přidává Mikeš další provázanost koncertního programu.

Přímý přenos koncertu začne v sedm hodin večer. Dirigentské taktovky se ujme Alexander Liebreich, který loni vedl v Brně Mansurjanovo Requiem a s brněnskou filharmonií spolupracuje v každé sezoně.