Festival Dvořákova Praha spoléhá na svého patrona a národ muzikantů

Začíná 13. Dvořákova Praha (foto: Česká filharmonie, Petr Kadlec) (zdroj: ČT24)

Uvedením dvou skladeb Antonína Dvořáka zahájí Česká filharmonie 4. září festival, který nese v názvu jméno tohoto významného českého skladatele. Třináctý ročník Dvořákovy Prahy se koná s mottem „Češi hrají (nejen) Čechům“. Vzhledem ke koronavirové situaci se totiž role interpretů nejen Dvořákových děl zhostili téměř výhradně tuzemští umělci.

„Naše výhoda je, že v tomto národě muzikantů je i celá řada světově renomovaných umělců, takže z hlediska interpretačních zážitků nebudou diváci nijak ochuzeni. Jmenujeme-li jen namátkou: Česká filharmonie, Collegium 1704, Ivo Kahánek, Lukáš Vondráček, Jakub Hrůša. Ti všichni a mnozí další se letos setkají s publikem u skladeb Antonína Dvořáka, Ludwiga van Beethovena nebo Josefa Suka,“ shrnuje programový ředitel Jan Simon. Jako sólisté se představí pěvci Simona Šaturová, Tomnáš Jamník nebo Jan Mráček.

Dvořák, klavír a maraton

Při zahájení v pražském Rudolfinu, sídla festivalového rezidenčního orchestru České filharmonie, zazní violoncellový koncert a Novosvětská symfonie od Antonína Dvořáka.

Letošní program také klade více než kdy jindy důraz na Dvořákovo klavírní dílo. Za mimořádné pořadatelé například označují provedení obou řad Slovanských tanců v původní verzi pro čtyřruční klavír v podání Dua Ardašev. Souborné provedení Dvořákových skladeb pro sólový a čtyřruční klavír pak zajistí dva recitálové večery a klavírní maraton.

Klavírista Ivo Kahánek
Zdroj: Dušan Martinček/Stránky Ivo Kahánka

Doprovodný program, jak už je tradicí, nabídne rodinný den. Součástí několika festivalových večerů budou také „aftertalks“, tedy setkání s umělci po potlesku.

S omezením musí počítat pořadatelé i návštěvníci

Celý ročník, který potrvá až do 20. září, provází potřebná opatření v souvislosti s pandemií covidu-19. Mimo jiné je nařízeno mít během pobytu v prostorách Rudolfina nasazenou roušku. Pořadatelé počítají s tím, že přísnost opatření se může v době konání festivalu měnit. Nebo že dokonce bude nutné Dvořákovu Prahu ukončit dříve. 

„Chtěl bych ujistit každého milovníka hudby, že pokud by nás nějaká nová opatření donutila rušit koncerty nebo redukovat počet účastníků, nebudeme majitelům vstupenek nabízet vouchery nebo jiné poukazy na budoucí koncerty, ale vrátíme jim v plné hodnotě vstupné,“ podotýká k této možnosti ředitel pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář.