Elvisova vnučka chce zastavit prodej Gracelandu. Sídlo krále rokenrolu se draží kvůli údajným dluhům

Soud zablokoval dražbu sídla Graceland v Memphisu, kde Elvis Presley prožil velkou část života a kde také zemřel. Žalobu kvůli zastavení prodeje podala zpěvákova vnučka, herečka Riley Keoughová. Do prodeje se dům dostal jako zástava za údajně nesplacenou půjčku Rileyiny matky Lisy Marie Presleyové.

Riley Keoughová, která je známá především účinkováním v hudebním seriálu Daisy Jones & the Six, zdědila rozlehlou usedlost Graceland spolu s velkou částí Presleyho majetku po smrti své matky Lisy Marie Presleyové v loňském roce.

Graceland se však nyní stal předmětem sporu se společností Naussany Investments, která tvrdí, že usedlost byla použita jako zástava při půjčce 3,8 milionu dolarů (86,5 milionu korun), kterou si vzala Lisa Marie Presleyová, ale nikdy ji nesplatila.

Půjčka je podvrh, tvrdí Elvisova vnučka

Společnost Elvis Presley Enterprises, která spravuje Graceland a majetek Elvis Presley Trust, tvrdí, že k půjčce nikdy nedošlo a že Lisa Marie nikdy nic podobného nepodepsala. Také Keoughová označuje podklady k půjčce za padělané a podpis své matky za zfalšovaný.

Elvisova vnučka Riley Keoughová v roce 2013
Zdroj: Reuters/Danny Moloshok

Podala proto žalobu s cílem zabránit exekuční dražbě Gracelandu. V žalobě se uvádí, že navrhovaný prodej by byl „nezákonný“ a založený na papírech, které porušují zákony státu Tennessee. Návrh se rovněž odvolává na notářku Kimberly Philbrickovou, jejíž jméno je v dokumentech o půjčce uvedeno, přestože se vyjádřila, že se s Lisou Marií Presleyovou nikdy nesetkala a ani pro ni žádné listiny neověřovala.

Dražba byla původně naplánována na tento čtvrtek, soud ji ale zastavil poté, co Keoughová požádala o dočasný soudní zákaz, než se její námitky vyřeší. Další soud trvání tohoto příkazu den před dražbou potvrdil.

Keoughová ani právníci společnosti Nassauny Investments nebyli ve středu u soudu přítomni.

Domov Presleyových

Graceland původně vlastnil zakladatel tiskařské firmy v Memphisu S. C. Toof jako součást rozlehlé farmy. Pozemek náležel jeho rodině po celé generace a jméno dostal na počest jedné z příbuzných – Grace. Gracina neteř Ruth Brown Mooreová tu s manželem Thomasem v roce 1939 postavili sídlo v koloniálním stylu.

Už tehdy v něm zněla hudba, protože hudebně nadaná dcera Mooreových se stala harfistkou v Memphiském symfonickém orchestru. Recitály v salonu byly běžné, stejně jako rokenrolové a gospelové jamovací sedánky po nastěhování dalšího majitele.

Elvis Presley – tehdy dvaadvacetiletý – Graceland koupil na jaře 1957 za sto tisíc dolarů. O rok dříve vstoupil král rokenrolu na hudební scénu jako vichřice. Na webu sídla se píše, že přestože vlastnil další rezidence a trávil hodně času na cestách, Graceland byl vždycky jeho domovskou základnou.

Koncem padesátých let Elvis rád tvrdil, že americká vláda navrhla, aby Graceland navštívil generální tajemník sovětských komunistů Nikita Chruščov, „aby viděl, jak v Americe může člověk začít s ničím a dosáhnout úspěchu“.

V memphiském sídle žil Presley dvacet let až do své smrti. V tamní zahradě je i pohřben, stejně jako jeho vnuk – a bratr Riley – Benjamin Keough, který v roce 2005 spáchal sebevraždu. A loni se v Gracelandu konal smuteční obřad za Elvisovu jedinou dceru Lisu Marii, zemřela po zástavě srdce. Stala se také zpěvačkou, ale nikdy se nevymanila ze stínu hvězdné slávy svého otce, s nímž stihla prožít jen devět společných let.

Plnou kontrolu nad svým dědictvím převzala, když jí bylo pětadvacet, a jak připomíná deník The New York Times, Graceland se stal jejím životním úkolem navzdory bouřlivým událostem. Venkovské sídlo udržela, i když se ocitla na pokraji finančního krachu.

Samotný dům jí zůstal i poté, co v roce 2005 ona a její obchodní manažer prodali 85 procent společnosti Elvis Presley Enterprises za téměř sto milionů dolarů v hotovosti, akciích a oproti zaplacení dluhů. Rozlehlý areál je ale od začátku osmdesátých let zpřístupněn veřejnosti jako muzeum, ročně ho v současnosti navštíví zhruba šest set tisíc lidí.