Ekofilm 2010: Tři ceny pro ČT, Velká cena pro Vetřelce z Amazonie

Český Krumlov - Za film Vetřelci z Amazonie dnes v Českém Krumlově převzal Velkou cenu Ekofilmu režisér Quincy Russell. Zvláštní cenu poroty získal slovenský snímek Mira Remo Arsy-Versy. Diváky, kterých přišlo na festival kolem 8 000, nejvíce zaujal snímek českého režiséra Steva Lichtaga Poslední lovci. Mezi oceněnými jsou i dva dokumenty České televize (Hýčkaný vetřelec a Netopýři ve tmě) a pořad Reportéři ČT. Porota rozdala ceny v 11 kategoriích.

Vítězný francouzský snímek pojednává o dosud neobjeveném hmyzu tropického pralesa. Pětičlenná porota 36. ročníku mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví ho vybírala z 61 titulů, které postoupily do finále.

Hlavním mottem letošního festivalu, který začal v pondělí v Třeboni a v Českých Budějovicích, byl Mezinárodní rok biodiverzity, respektive výzva k záchraně a zachování druhové rozmanitosti na Zemi. Tvůrci ze 40 zemí přihlásili do soutěže celkem 226 filmů. Nejpočetněji byla zastoupena Česká republika s 63 filmy, z Německa přišlo 45 titulů, z Francie 15, z Íránu 12 a ze Slovenska 10. Další filmy byly zaslány například z Kanady, Konga, Řecka, Keni, Japonska či Peru.

Ekofilm 2010 (zdroj: ČT24)

Finálové snímky, o nichž rozhodovala porota ve složení scenáristka a režisérka Alena Činčerová, architekt Vlado Milunić, dokumentarista a producent Michael Havas, slovenský režisér a producent Ján Oparty a francouzský dramaturg Jacgues Génot, se promítaly v rámci programu. Ostatní přihlášené filmy byly k dispozici k individuální projekci v sekci promítání na přání.

Průvodcem festivalu, včetně slavnostního předávání cen, byl již potřetí Jaroslav Dušek. O hudební doprovod závěrečného ceremoniálu se postaral Varhan Orchestrovič Bauer s Jazzovou sekcí Okamžitého Filmového Orchestru. Přehlídka definitivně skončí v neděli projekcí oceněných snímků. Poté si zájemci mohou vybrané pořady zapůjčit z festivalového archivu na ministerstvu životního prostředí k nekomerčním přehlídkám Ozvěny Ekofilmu. Další ročník se bude konat od 3. do 9. října 2011.

Ekofilm 2010
Zdroj: ČT24/www.ekofilm.cz