Dvořákova Praha zazní na Václavském náměstí i v České televizi

Úvodní koncert festivalu Dvořákova Praha v podání Saského státního orchestru Drážďany si mohou v pondělí večer poslechnout i lidé na Václavském náměstí. V jeho spodní části bude velkoplošná obrazovka, která bude první skladby festivalu přenášet přímo z Dvořákovy síně Rudolfina. Zahájení festivalu bude živě vysílat také Česká televize na programu ČT art a na svém webu.

Devátý ročník přehlídky zahájí Saský státní orchestr pod taktovkou Christiana Thielemanna. Orchestr založený již v roce 1548 přednese díla Maxe Regera, Ludwiga van Beethovena a Richarda Strausse. Thielemann, specialista na německou hudbu, v Praze vystoupí poprvé. V Beethovenově houslovém koncertu se jako sólista představí Nikolaj Znaider.

Od narození Dvořáka uplyne 175 let

„Jsem nesmírně potěšen, že letos máme možnost svěřit zahájení do rukou takového orchestru, jako je Saský státní orchestr Drážďany s šéfdirigentem Christianem Thielemannem, kteří mají stejně jako například Česká filharmonie Dvořákovu hudbu, německou hudbu takříkajíc v genech,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec.

Dílo Antonína Dvořáka, od jehož narození uplyne 8. září 175 let, bude festival oslavovat následující tři týdny. Rezidenčním orchestrem přehlídky bude Česká filharmonie s dirigenty Jiřím Bělohlávkem a Jakubem Hrůšou. V rámci série Dvořák Collection III uvede všechny Dvořákovy symfonické básně a koncertní předehry. Spolu s Českou filharmonií vystoupí na koncertech americká houslistka Hilary Hahnová.

Vlaky a Cypřiše

Už v neděli před zahájením festivalu se zájemci tradičně vydali na výpravu po stopách slavného českého skladatele. Letos na ně čekal výlet historickým vlakem s parní lokomotivou do Dvořákovy rodné obce. Sám Dvořák vlaky miloval a prohlásil, že všechny svoje symfonie by dal za to, kdyby vynalezl lokomotivu. Na zámku v Nelahozevsi bylo oznámeno, že držitelem Ceny Antonína Dvořáka se stal operní pěvec Richard Novák.

Zájemci se vydali vlakem do Nelahozevsi (zdroj: ČT24)

Za „skrytý klenot“ komorní řady pořadatelé letos označují uvedení málo známé Dvořákovy písňové prvotiny Cypřiše v podání tenoristy Pavla Černocha a klavíristy Kahánka 11. září v Anežském klášteře. Cypřiše jsou považovány za problematické dílo. Podle některých muzikologů v něm mladý Dvořák nezvládl pěveckou deklamaci.

„Těším se nesmírně, jdu absolutně s kůží na trh, protože jsem především operní zpěvák a moje největší síla je na jevišti. K interpretaci Cypřišů se budu snažit přistupovat jako k interpretaci nějakého příběhu. Ne že bych tam hrál divadlo, ale pokusím se, aby to mělo nějaký začátek a konec, protože tak to i Dvořák psal,“ uvedl Černoch.

Kremer, Berezovský, Hope

Festival bude dále hostit například Londýnský symfonický orchestr s dirigentem Gianandreou Nosedou. Kurátorem Komorní řady je britský houslista a popularizátor hudebního dění Daniel Hope.

Dále na festivalu vystoupí houslista Gidon Kremer se souborem Kremerata Baltica nebo ruský klavírista Boris Berezovský. Prostory katedrály sv. Víta rozezní díla mistrů renesance i soudobého britského autora Johna Tavenera. Festival 24. září uzavře Orchestr Národní akademie Svaté Cecílie pod vedením Antonia Pappana se sólistou Gilem Shahamem a díly Gioacchina Rossiniho a Petra Iljiče Čajkovského.

V nabídce festivalu nechybí program pro rodinné publikum a debutový Den D věnovaný mladým umělcům. První dny přehlídky dále doprovází konference Vedení úspěšných kulturních projektů ve 21. století. Celý program je na webu Dvořákova Praha.