Divadlo Feste odkrývá falešné přátele obyčejných lidí

Divadlo Feste uvádí hru o populismu (zdroj: ČT24)

Sílící nedůvěra pracujících vůči zajištěným městským elitám, vzestup populismu a nacionalismu se odráží v premiéře brněnského divadla Feste. Inscenace Falešní přátelé obyčejných lidí se opírá o stejnojmennou knihu rakouského politického publicisty Roberta Misika. Zamýšlí se nad tím, co lidi vede k tomu, aby naslouchali populistickým politikům.

Tabuizovaným, sociálním a politickým tématům se divadlo Feste věnuje už šestnáctou sezonu. V nejnovější inscenaci analyzuje stále hlubší příkopy mezi skupinami obyvatel a neschopnost najít společnou řeč.

„Liberální velká města nedokážou nahlédnout způsob života a každodennost regionů. Dochází k znevažování obou táborů, kdy jedni si myslí něco o snobech a druzí si myslí něco o hloupých nevzdělaných lidech, kteří nám kazí demokracii,“ popisuje režisér inscenace Jiří Honzírek.

Divadelní esej vychází ze stejnojmenné knižní předlohy rakouského novináře a politického publicisty Roberta Misika. Podle něj jsou lidé, kteří se cítí zneuznaní, nahraditelní a frustrovaní, ochotnější naslouchat štvavým věcem a obracet svou frustraci proti jiným skupinám.

Falešní přátelé obyčejných lidí (Divadlo Feste)
Zdroj: Facebook/Divadlo Feste/Marek Malůšek

Snadněji se nechají zlákat populisty. „Jsou to právě ti, kteří naslouchají, usmívají se, přikyvují, dělají, že vám rozumí, ale ve finále to dělají hlavně pro sebe, aby oni získali moc,“ podotýká herec Daniel Možnar.

Téma ztvárňuje divadlo Feste jako dokudrama, pracuje i s žánry činohry, pohybového a fyzického divadla. Vše se odehrává v kulisách parádního pokoje, jemuž vévodí obývací stěna zaplněná sklem a porcelánem jako symbol vzestupu někdejší dělnické třídy.