Divadelní improvizace může trvat i pět hodin a nenudit

Ostrava - Ostravská amatérská improvizace slaví páté výročí a zároveň i velké úspěchy u diváků. Soubor Ostružiny předvedl společně s dalšími členy České improvizační ligy své umění v pětihodinové show. O tom, že toto uskupení patří v Česku ke špičce, svědčí naprosto vyprodaná představení.

Improvizace má svá pevná pravidla. Hráči nesmí šaškovat, mluvit sprostě, používat klišé a během několika málo minut musí na jevišti vypointovat příběh, jehož téma bezprostředně zadali sami diváci. Ostravský soubor Ostružiny se během pěti let své existence kvalitou vyrovnal těm nejzkušenějším.

„Myslím si, že postupně sesazují Praliny z toho zlatého postu a že nám krásně konkurují,“ hodnotí konkurenci člen souboru Praliny Michal Krupík. „S diváky v improvizaci je to dobré, máme vyprodáno a je to už asi počtvrté za sebou. Divák se rád vrací, protože ho hodně baví dívat se, jak se my trápíme,“ konstatuje člen Ostružin Vladimír Kos.

Diváci jsou opravdu regulérními spoluhráči improvizátorů. Rozhodnou, na jaké téma improvizace bude, určí, jestli se na jevišti bude jen zpívat, nebo se bude hrát pantomima a v neposlední řadě dají taky najevo, jestli daná improvizace vůbec stála za to.