Další kolo Hunger Games se odehraje na londýnském jevišti

Hunger Games patří k nejúspěšnějším young adult sériím, a to jak v knižní předloze, tak ve filmové adaptaci. Po románu a filmovém plátně se příběh z postapokalyptické budoucnosti o teenagerech bojujících na život a na smrt objeví i na jevišti. Vůbec první dramatizaci Hunger Games uvedou v Londýně na podzim příštího roku. Už tento podzim má v kinech premiéru filmový prequel série.

Do divadelní podoby Hunger Games převedl irský dramatik Conor McPherson se svolením autorky původních románů Suzanne Collinsové. Souhlas spisovatelky přijal dramatik podle svých slov s pokorou a zároveň jako inspirující.

„Vytvořila klasický příběh, který dnes rezonuje více než kdy dřív,“ domnívá se McPherson. „Ve světě, kde se zdá, že je stále více na pořadu dne samotná pravda, Hunger Games krásně vyjadřují hodnoty nezdolnosti, soběstačnosti a nezávislého morálního hledání zejména pro mladé lidi.“

Sama Collinsová uvedla, že je ze spolupráce s McPhersonem „velmi nadšená“, divadelníci podle ní na londýnské jeviště „přinášejí dynamickou a inovativní interpretaci Hunger Games“.

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech
Zdroj: Forum Film

V románové trilogii stvořila spisovatelka svět postapokalyptické budoucnosti, v němž losem vybraní chlapci a dívky musí bojovat v gladiátorském klání na život a na smrt.

Collinsovou k Hunger Games prý inspirovaly televizní programy, na nichž může divák přepínat mezi reality show a zprávami z válečných bojů. Fiktivní příběh rovněž odkazuje na řecký mýtus o Minotaurovi, napůl býkovi a napůl člověku, jemuž museli být jako oběť posíláni mladíci a panny.

Do kin míří prequel celosvětového hitu

První díl vyšel v roce 2008, k českým čtenářům se pod názvem Aréna smrti dostal o dva roky později. Trilogie se uzavřela v roce 2010 (v českém překladu 2011) a stala se bestsellerem.

Také převedení příběhu na plátno znamenalo kasovní trhák, v pokladnách kin vydělalo více než dvě miliardy dolarů. Filmové zpracování pomohlo k celosvětové popularitě představitelce hlavní hrdinky Jennifer Lawrencové.

O dekádu později se Collinsová k sérii vrátila prequelovým románem Balada o ptácích a hadech. Příběh, odehrávající se 64 let před dějem první knížky, se také dočkal zfilmování. Nový snímek ze série Hunger Games vstoupí do kin, včetně českých, v polovině letošního listopadu. Hlavní teenagerovský pár hrají Tom Blyth a Rachel Zeglerová, v dalším obsazení se objeví Peter Dinklage nebo Viola Davisová.