Čtyřiadvacátý Bond zasahuje s celým Spectrem nej

Spektakulárnější, akčnější, vtipnější - přívlastky, které tvůrci přisuzují nové bondovce. Pod názvem Spectre zahájí Bond, James Bond svou misi proti zlu v pondělí 26. října v britských kinech. Český divák a s ním zbytek světa si počká do 5. listopadu.

I Daniel Craig, který se v roli agenta 007 objeví počtvrté (a zavázal se už i k pokračování v roce 2018), mluví o Spectru jako o povedenějším snímku, než byl předchozí Skyfall. Poslední bondovka přitom získala pět nominací na Oscara, z nichž dvě proměnil, a producentům vydělal přes miliardu dolarů.

Chtěli jsme, aby to byl nejlepší Bond, tak byla nastavená laťka z minulého filmu, a myslím, že se to povedlo.
Daniel Craig

Se Skyfallem má čtyřiadvacátá bondovka společného také režiséra Sama Mendese a scenáristu Johna Logana. Agent ve službách Jejího Veličenstva se tentokrát vydává na misi do Mexika a Itálie, kde mu cestu zkříží vdova zločineckého magnáta. Zahrála si ji Monica Bellucciová, a stala se tak nejstarší Bond girl v historii. Konkurovat jí bude Lea Seydouxová.

Název Spectre odkazuje k síti zločineckého spolku, kterou má Bond za úkol odhalit. Pozorní diváci si ji mohou pamatovat z už úplně první bondovky Dr. No se Seanem Connerym, kde je hlavní padouch členem právě této organizace. V posledním příběhu záporáka ztvární rakouský herec Christopher Walz.

Způsob, jak na něco navázat, je všechno úplně změnit.
Sam Mendes

Nejnovější snímek o britském agentovi je zatím ten vůbec nejdražší. Například automobilka Aston Martin vyrobila jen deset exemplářů tohoto modelu výhradně pro novou bondovku. Sedm z nich přitom sešrotovali filmaři při akčních scénách. Podle hlavního kaskadéra se navíc scéna, kde Aston Martin dostane vůbec nejvíc zabrat, objeví ve filmu jen na čtyři sekundy. I přestřelka z čističky v pražském Bubenči si zahraje ve snímku déle. 

Spectre vstupuje do britských kin (zdroj: ČT24)