Chladnou zemí získal Jáchym Topol cenu, o které snil

Praha - „O žádné jiné ceně jsem tolik nesnil,“ prozradil dnes spisovatel Jáchym Topol před převzetím Ceny Jaroslava Seiferta. Ocenění udílené Nadací Charty 77 mu porota přiřkla za jeho poslední román Chladnou zemí, vydaný loni nakladatelstvím Torst. "Osobnost Jáchyma Topola je v české literární tvorbě nepřehlédnutelná. Cením si jej nejen jako spisovatele, ale i pro jeho ediční a publicistickou činnost, před revolucí spjatou s okruhem undergroundu a samizdatu," uvedl k výběru poroty zakladatel nadace František Janouch. V minulosti stejné ocenění získali Václav Havel, Ludvík Kundera, Viktor Fischl či Bohumil Hrabal.

Topol se v románu Chladnou zemí vrací k bolestným událostem holocaustu, nacistické zvůle, běsům komunismu i dneška. „Jáchym básnickou intuicí spojil zločiny nacismu, fašismu a komunismu, udělal z toho takový nepřetržitý přechod od Terezína přes válečné Bělorusko doteď,“ domnívá se František Janouch, který prý knihu přečetl jedním dechem.

Jáchym Topol o ceně

„Je to skutečně taková pocta, že člověk pod ní může podklesávat.“

Někteří čeští kritici přijali román Chladnou zemí s výhradami. Topol se prý opakuje ve svém stylu i tématu. Naopak zahraniční kritiky byly spíše pozitivní. Kniha vyšla například německy, nizozemsky a slovinsky. K Topolovým nejznámějším knihám patří Sestra, Anděl či Kloktat dehet. Topol dnes uvedl, že považuje tuto éru psaní za ukončenou. „Ve všech těch knihách je jedna linka - linka děsu a středoevropské historie. Nechci donekonečna variovat příběh jedné hrůzy,“ řekl Topol.

Na nové knize zatím Topol nepracuje, věnuje se novinářské profesi. „U mě jsou to takové poryvy, buď pracuju jako novinář, nebo jako spisovatel. Až brnknu o nějaké téma, a když budu mít k tomu podmínky, tak napíšu knížku,“ prohlásil.

Vedle psaní pro Lidové noviny Topola aktuálně zaměstnávalo přepracování knihy Chladnou zemí do divadelní podoby. Hra vznikla ve spolupráci s českou dramatičkou žijící v Berlíně Barborou Schnelle a jmenuje se Hrdina Východu.

Jáchym Topol (* 1962) je prozaik, publicista, dramatik a básník. Je vnukem spisovatele Karla Schulze a synem dramatika a básníka Josefa Topola. Bratr Filip je hudebník, frontman skupiny Psí vojáci. V 80. letech publikoval Jáchym Topol v samizdatových edicích. Pozornost upoutala jeho básnická sbírka Miluju tě k zbláznění, z próz Sestra, Anděl, Výlet k nádražní hale či Noční práce. "Smířil tvrdost, obscénnost, vulgárnost undergroundové literatury s jakousi koncepcí středoevropského románu, který se zabývá dějinnými traumaty," podotýká ke knize Sestra bohemista Pavel Janáček. Zájem o indiánské legendy a mýty dovedl Topola k jejich převyprávění v souboru Trnová dívka.