Český lev ocenil historický snímek Il Boemo, nejlepšími herci jsou Kern a Melíšková

Nejlepším filmem roku 2022 podle Českého lva je historické drama Il Boemo režiséra Petra Václava. Herecké ceny za hlavní role si odnesli Michal Kern a Klára Melíšková. Z počinů odvysílaných mimo plátna kin uspěly minisérie Podezření a krimiseriál Devadesátky, oba určené divákům České televize. Výroční ocenění Český lev organizované Českou filmovou a televizní akademií (ČFTA) se letos udělovalo potřicáté.

Vítězný Il Boemo je životopisným filmem o Mozartově současníkovi, skladateli Josefu Myslivečkovi, který prorazil v Itálii. Českého lva obdržel i jeho režisér Petr Václav.

Historický snímek bodoval rovněž ve výtvarných kategoriích, nejen v nich se o úspěch s českými tvůrci podělili jejich kolegové z italské koprodukce. Nejlepší kostýmy vzešly z návrhářské dílny Andrey Cavalletta, k dobové atmosféře přispěly také masky Andrey McDonald a scénografie vytvořená Irenou Hradeckou a Lucou Servinem.

Il Boemo si připsal navíc ocenění za nejlepší zvuk pro Daniela Němce a Francesca Liotarda. Operní árie i instrumentální hudba zněly při natáčení živě, zároveň se i nahrávaly.

Natáčení filmu Il Boemo
Zdroj: Mimesis Film

Okultista Arvéd přinesl cenu herci Michalu Kernovi

Ze skutečného příběhu vychází i stylizovaný Arvéd, portrét okultisty a kolaboranta Jiřího Arvéda Smíchovského. Titulní roli ztvárnil Michal Kern, za což mu podle akademiků patří Český lev pro nejlepšího herce.

Počtem dvanácti nominací favorizovaný Arvéd si nakonec odnáší České lvy i za hudbu, kterou složili Ondřej Mikula alias Aid Kid a Jonatán Pjoni Pastirčák, a také za scénář. Ten společně napsali debutující režisér Vojtěch Mašek a autor předlohy Jan Poláček.

Arvéd
Zdroj: Maxim Stano/Bontonfilm

Herecké ceny za vedlejší role pro Bendiga a Issovou

Sošku pro nejlepšího herce ve vedlejší roli se spontánní radostí převzal Marsell Bendig za svou vůbec první roli v celovečerním filmu. Objevil ho režisér Adam Sedlák, který si Bendiga vybral do filmové jízdy o rapu a drogách BANGER. natočené kompletně na mobilní telefon. Lva tomuto snímku přinesl také střih Šimona Hájka a Jakuba Jelínka.

Cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli si odnesla Martha Issová, kterou Alice Nellis obsadila do své komedie Buko. Snímek je příběhem vdovy, které manžel odkázal koně, a překvapivě právě s tímto zvířetem by se jí do života mohlo vrátit štěstí. Issová v něm hraje ženu s Aspergerovým syndromem.

Buko
Zdroj: Dorian Film

Jediného lva pro tragický příběh lyžařů Hanče a Vrbaty získal kameraman Jan Baset Střítežský. Soška za Poslední závod je jeho prvním lvím oceněním, přestože nominován na toto ocenění byl už pětkrát. Smolařem v letošní kameramanské kategorii se tak svým způsobem stal Dušan Husár, který měl nominace dokonce za dva loni premiérované snímky: Arvéd a BANGER.

Oceněný animovaný film vznikl na skle, dokument na přijímačkách

Adéla Komrzý a Tomáš Bojar jsou tvůrci nejlepšího dokumentu. Zkouška umění nahlíží do zákulisí přijímacích zkoušek na AVU a s nadhledem tematizuje otázky, zda lze měřit výtvarné nadání, jakou roli má v dnešním světě umění, a zároveň je generační výpovědí.

Nejlepší animovaný film vznikl v režii a výtvarném zpracování Lucie Sunkové. Příběh Zuza v zahradách vytvořila prostřednictvím animace na skle. „I když je svět někdy složitý a těžký, tak je zároveň krásný, když se na něj podíváme dětskýma očima,“ připomněla při přebírání ceny Sunková. 

Nejlepší krátký film natočil Damián Vondrášek. Jeho Rituály sledují pokus dvou teenagerů vymanit se z pozice outsiderů tím, že se přidají k pouličnímu gangu. Toto krátké drama bylo nominováno na nejlepší studentský snímek, cenu v této kategorii obdržel ale krátkometrážní Vinland Martina Kuby. Příběh z přistěhovalecké komunity byl příležitostí i pro ukrajinské herce.

Televizní lev pro Podezření a Devadesátky

Český lev si všímá i počinů mimo plátna kin. Mezi film či minisériemi z loňské produkce vyzdvihl minisérii Podezření. Michal Blaško podle scénáře Štěpána Hulíka natočil drama z českého maloměsta, kde se řeší podezřelé úmrtí v místní nemocnici. Veřejné mínění přisuzuje ničím nepodloženou vinu jedné ze zdravotních sester. Podezření mělo premiéru na festivalu Berlinale, dostupné je v iVysílání České televize.

Klára Melíšková za ztvárnění hlavní role nesympatické, a proto lidmi podezřívané zdravotnice obdržela Českého lva. „Jsem šťastná a dojatá. Tohle byl pro mě nejsilnější příběh, který jsem skrze sebe nechala projít,“ podotkla Melíšková.

Minisérie Podezření
Zdroj: ČT

Česká televize odvysílala i nejlepší loňský seriál. Tím se staly Devadesátky, které dějově předcházely divácky úspěšné kriminálce Případy 1. oddělení. V Devadesátkách režisér Peter Bebjak podle scénáře Matěje Podzimka a exšéfa pražské mordparty Josefa Mareše připomíná mimo jiné mediálně propírané kauzy porevolučních časů. I tento seriál lze přehrát v iVysílání

Dvě ceny za mimořádný přínos

Za mimořádný přínos pro českou kinematografii byly oceněny dvě osobnosti. Devadesátiletá dramaturgyně Marcela Pittermannová se podílela na letos oceněné minisérii Podezření, spojena je ale především s tvorbou pro děti. Ta podle ní obsahuje mravní kodex, „že i když má člověk překážky, musí se je snažit překonat, dobro zvítězí nad zlem“. Jméno Marcely Pittermannové je v titulcích filmů o Lucii, postrachu ulice, komedie Krakonoš a lyžníci či pohádek Malá mořská víla a Panna a netvor.

Mimořádný přínos pro českou kinematografii má podle akademiků také filmový distributor a příležitostný herec Jan Jíra. V polovině devadesátých let inicioval vznik společnosti Cinemart. „Chtěl jsem být prostředníkem mezi tvůrcem a divákem,“ říká.

Lva za mimořádný počin v oblasti audiovize se prezidium ČFTA rozhodlo udělit manželům Kučerovým, Šikošovým a Slámovým, kteří v uplynulých letech přispěli k zachování českého kulturního dědictví tím, že finančně podpořili digitalizace snímků ze zlatého fondu české kinematografie.

Záznam. Ceny Český lev za rok 2022 (zdroj: ČT24)

Třicet let Českého lva

Českého lva organizuje Česká filmová a televizní akademie. Akademici z loňské produkce posuzovali téměř sto třicet snímků vysílaných na plátnech kin, streamovacích platformách i televizních obrazovkách. Český lev si všímá titulů hraných, dokumentárních i animovaných.

Za třicetiletou historii Českého lva obdržel nejvíce – tedy devět – sošek filmový střihač Jiří Brožek. S osmi soškami jej následují kameraman Vladimír Smutný a mistr zvuku Pavel Rejholec. Mezi herci kralují se sedmi soškami Ivan Trojan a s pěti soškami Anna Geislerová.

Dříve než Český lev loňský filmový rok zhodnotily Ceny české filmové kritiky. Za nejlepší snímek roku 2022 označily drama Arvéd. Představitel titulního hrdiny Michal Kern obdržel ocenění pro nejlepšího herce, nejlepší herečkou byla vyhlášena Vita Smačeljuk z dramatu Oběť.