Český design ovládl Rudolfinum

Praha – Malá galerie Rudolfina dnes zahájí výstavu, na níž představí výrobky oceněné v soutěži Czech Grand Design 2010. Titul Grand designéra si ze Stavovského divadla, kde se ceny 12. února udílely, odneslo studio Olgoj Chorchoj. Z jejich dílny si návštěvníci výstavy mohou prohlédnout například vítězné sáňky, lampy, nápojové sklo či čajové konvice. Galerie zahájí výstavu dnes, veřejnosti se otevře ve čtvrtek 24. února.

Více než týden jsou rozdány ceny Czech Grand Design za loňský rok, nyní si ale výrobky výherců ze všech kategorií může prohlédnout i široká veřejnost. Zastoupeni jsou všichni výherci včetně renomovaného studia Olgoj Chorchoj, které získalo hlavní cenu. „Oni nás ty Olgoj Chorchoj letos tak trochu obklíčili, protože mohutnost jejich produkce byla mimořádná, nicméně mimořádná je i kvalita, kterou odvedli,“ vyzdvihuje kurátorka výstavy Jana Zielinski.

Kromě výrobků studia Olgoj Chorchoj, jež představuje věci, z nichž velká část jde do masové produkce, a lidé je tedy mohou koupit, jsou na výstavě zastoupené i ostatní kategorie, například Módní návrhář nebo Obchod roku. K vidění budou i díla nevýherní, a to do šestého, v některých případech sedmého místa. Z nich pak byly vybrány reprezentativní výrobky. Výherce volí 53členná akademie, která je složená z odborníků, publicistů, z kurátorů, kteří potenciální výherce sami nominují. Sám se tak nikdo nemůže přihlásit.

Rozhovor s Janou Zielinski (zdroj: ČT24)

Výstava nabídne i fotografie

Cena se uděluje i v kategorii fotografie. V ní byla oceněna Ester Havlová za mapu pražského metra a monografii architekta Josefa Gočára.„Zdálo se nám, že fotografové, kteří pracují ať už v módě, architektuře nebo v designu jsou téměř neviditelní. Z tohoto důvodu byla i kategorie Fotograf roku připojena k cenám Czech Grand Design, ačkoli netvoří úplně to gros těch cen,“ vysvětluje Zielinski.

Výrobky z Czech Grand Design 2010 je možné zhlédnout v Galerii Rudolfinum do 20. března.