Cenu Trebbia obdržel i jubilant Vávra

Praha – Režisér, scénárista a dlouholetý pedagog na pražské FAMU Otakar Vávra získal mimořádnou cenu Trebbia za celoživotní dílo. Ocenění z rukou ministra kultury Jiřího Bessera obdržel v Obecním domě, který hostil 11. ročník vyhlášení evropských cen. V dalších kategoriích ceny získali ruský divadelní a filmový herec Oleg Tabakov, slovenský fotograf Tibor Huszár nebo maďarský herec János Bán, českým divákům dobře známý ztvárněním jedné z hlavních rolí ve filmu Vesničko má, středisková. Benefiční galavečer vysílala Česká televize v přímém přenosu.

Jednoznačně největší aplaus při galavečeru sklidil letos v únoru již stoletý Vávra. V krátkém proslovu přiznal dojetí a poděkoval také manželce Jitce Němcové, v jejímž doprovodu se vyhlášení zúčastnil. Uznávaný režisér i filmový teoretik má za sebou přes 80 scénářů a pět desítek celovečerních snímků, mezi nimi velkolepé historické fresky, intimní romance, úspěšné komedie, tendenční válečné velkofilmy i několik skvostů české kinematografie. Mezi jeho nejcennější filmy patří díla z 60. let, jako je snímek Kladivo na čarodějnice a filmy podle novel Zlatá reneta a Romance pro křídlovku od Františka Hrubína.

V úvodu večera předal ministr kultury Jiří Besser cenu Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) sběratelce umění Medě Mládkové. Tuto medaili udělují od roku 2000 ministři kultury osobnostem, které přispěly nebo přispívají k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí. V minulosti tuto cenu dostali například operní pěvkyně Soňa Červená, cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund nebo letos v únoru herečka Jiřina Jirásková.

Benefiční galavečer Trebbia 2010

Další oceněný, světoznámý slovenský fotograf Tibor Huszár, který proslul především studiemi o Romech a New Yorku. Huszár odešel na začátku 90. let do USA, kde působil jako nezávislý fotograf a pedagog. V současnosti žije a pracuje na Slovensku. Vede také fotografický ateliér na univerzitě v Trnavě.

János Bán je vyhledávaným divadelním a filmovým hercem. Cenu Bánovi předal režisér Jiří Menzel, který jej v 80. letech obsadil do své komedie Vesničko má, středisková.

Světově uznávaný herec, režisér a pedagog Oleg Tabakov je spojen s legendárním moskevským divadlem MCHAT. Mezi jeho nejznámější filmové role patří hrabě Nikolaj Rostov v historické epopeji Sergeje Bondarčuka podle Tolstého románu Vojna a mír a lenivý intelektuál ve filmu Oblomov, který natočil Nikita Michalkov podle slavného románu I. A. Gončarova.

Ceny Trebbia zřídila v roce 2000 Galerie Miro. Od té doby mají ceny přes čtyři desítky laureátů z několika zemí světa. Mezi oceněnými jsou jak umělci, tak mecenáši umění.