Brueghelův obraz se prodal za více než 18 milionů korun. Majitelé ho přitom měli za kopii

Obraz L'Avocat du village (Vesnický advokát) je jedním z největších známých děl Pietera Brueghela mladšího. Jeho současní majitelé ho přesto přehlédli. Na skutečnou hodnotu malby, která visela pokoji, kde se dívali na televizi, přišli, až když chtěli prodat dům. Znovuobjevený obraz dali do aukce, prodal se za 780 tisíc euro (přes 18 milionů korun).

Rodina, která obraz prodala, chce zůstat v anonymitě. Prozradila ale, že Brueghelův obraz se předával z generace na generaci od roku 1900, kdy se dostal do majetku rodiny.

Během desítek let se ale zřejmě vytratilo povědomí o skutečnosti, že jde o originál namalovaný na přelomu renesance a baroka jedním z autorů slavného malířského rodu.

Nečekaný objev za dveřmi

Současní majitelé tak malbu o rozměrech 112 centimetrů na výšku a 184 centimetrů na šířku pověsili za dveře v obývacím pokoji. Dílo považovali za zdařilou kopii.

Z omylu je vyvedl až Malo de Lussac z francouzské aukční síně Daguerre Val de Loire, jehož požádali, aby provedl odhad jejich rodinného domu. Nečekaný objev mistrovského díla označuje dražebník za jedno z největších překvapení své kariéry.

„Myslím, že ústně tradovaný příběh zcela změnil jejich vnímání obrazu, už vůbec nevěřili, že je pravý. A to je právě neuvěřitelné, že toto dílo, které jistě muselo být koupeno jako originál, ztratilo svou pravost – a my jim ji vracíme,“ uvedl de Lussac.

Brueghel tentokrát nekopíroval otce

Kunsthistorici malbu datují do let 1615 až 1617. Pieter Brueghel mladší pokračoval v tradici svého otce, považovaného za významného vlámského mistra. V synově ateliéru vzniklo mnoho kopií děl Brueghela staršího. Obraz Vesnický advokát se z této produkce vymyká, Brughel mladší si zvolil vlastní téma, byť v jeho době oblíbené a zpracované i dalšími současníky.

Podle popisu aukční síně zobrazuje podle všeho výběr církevní daně, s jejímž placením mělo nejchudší obyvatelstvo potíže. „Pravděpodobně se jedná o kritiku španělské okupace. Výběrčí daní se výrazným čelem a ustupující bradou zřetelně podobá Habsburkům. Ustrašení sedláci se podřizují příkazu okupanta a přicházejí, ovšem jako ovce, platit daň ze svého jediného bohatství slepicemi, vejci a hrozny,“ líčí aukční síň.

Očekávala, že se obraz prodá až za 800 tisíc eur. Nakonec ho nejmenovaný švýcarský kupec vydražil za 780 tisíc eur.