Bruci Willisovi diagnostikovali frontotemporální demenci. Jeho poslední film má mít premiéru v březnu

Americký herec Bruce Willis trpí frontotemporální demencí (FTD). Sedmašedesátiletý Willis ukončil už loni na jaře svou hereckou kariéru z důvodu afázie, tedy nemoci, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. Hercova rodina nyní oznámila, že se jeho stav od té doby zhoršil a jeho problémy se neomezují jen na potíže s komunikací. Další příznaky tak vedly k upřesnění diagnózy. Prohlášení rodiny přichází necelé dva měsíce před premiérou zřejmě posledního filmu s Brucem Willisem v hlavní roli.

„Bruce vždy věřil, že bude svůj hlas ve světě využívat k tomu, aby pomáhal ostatním a zvyšoval povědomí o důležitých otázkách jak veřejně, tak soukromě. V hloubi duše víme, že kdyby mohl, chtěl by reagovat přitáhnutím pozornosti celého světa k těm, kteří se také potýkají s touto vysilující nemocí a s tím, jak ovlivňuje tolik jednotlivců a jejich rodin,“ stojí v prohlášení, které podepsaly Willisovy dcery a jeho současná manželka Emma Hemingová i bývalá partnerka Demi Mooreová.

Sami Willisovi příbuzní věří, že hercova diagnóza přinese více pozornosti boji s FTD. „S tím, jak Bruceův stav postupuje, doufáme, že veškerá pozornost médií se může zaměřit na osvětlení této nemoci, která potřebuje mnohem větší povědomí a výzkum,“ uvedli.

FTD nelze zcela vyléčit

Česká alzheimerická společnost na svém webu uvádí, že frontotemporální demence je druhým nejčastějším degenerativním onemocněním mozku. Lidé s FTD si často stěžují na zapomínání nebo na deprese a náhlé změny nálad, proto bývá FTD často považována za Alzheimerovu chorobu, která má podobné rysy. Na rozdíl od ní ale přichází v nižším věku, týká se i padesátníků. FTD také, na rozdíl od Alzheimerovy choroby, postihuje především čelní oblast mozku, jež má na starosti právě chování a některé povahové rysy člověka.

Frontotemporální demence patří mezi onemocnění, která nelze zcela vyléčit, ale jejich průběh je možné do jisté míry pozastavit či zpomalit. Lidé diagnostikovaní s tímto typem demence mají podle americké Asociace pro frontotemporální degeneraci, na jejíchž stránkách Willisova rodina prohlášení zveřejnila, průměrnou dobu dožití sedm až třináct let.

Ve filmu se Willis ještě představí

Bruce Willis se proslavil díky televiznímu seriálu Měsíční svit a během své čtyřicetileté kariéry se objevil zhruba ve stovce titulů. Přízeň fanoušků si získal především v akční sérii Smrtonosná past, uznání kritiků a filmové ceny si vydobyl v černé komedii Pulp Fiction a thrilleru Šestý smysl.

Přestože svou hereckou kariéru už ukončil, loni mělo premiéru několik převážně akčních a spíše béčkových titulů, které natočil už dříve. Letos na konci března by se měl k divákům dostat sci-fi thriller Assassin z prostředí vojenského experimentálního programu. Snímek je celovečerním debutem režiséra Jesseho Atlase a Bruce Willis v něm ztvárnil jednu z hlavních rolí. K vidění má být na VOD a ve vybraných amerických kinech.