Brno je pro art

Brno - Možnost zdokonalit se v řadě uměleckých disciplín a učit se při tom od mistrů nabízí desátý ročník festivalu ProART. Brněnská část festivalu potrvá do 28. července, poté se na další týden ProART přesune do Prahy.

Podle uměleckého ředitele Martina Dvořáka se letos podařilo získat silnou sestavu umělců ze zahraničí. „Se jmény jako Nir Ben Gal, Darrel Toulon či Felix Dumeril má Brno možnost vidět ten nejreprezentativnější tanečně-divadelní festival na celé Moravě. Rovněž workshopová nabídka je ještě pestřejší než v uplynulých letech - celkem 20 pedagogů jsme na festivalu v Brně ještě nikdy nehostili,“ uvedl Dvořák.

Festival má dvě programové roviny. První tvoří umělecké ateliéry a tvůrčí dílny určené profesionálům i začátečníkům. Mohou se zdokonalovat v tanci, herectví, zpěvu, fotografování, hře na klavír a kytaru, kresbě a kreativním psaní. Novinkou je komorní tvorba pro smyčce. Druhou rovinou festivalu jsou večerní vystoupení lektorů a dalších umělců pro veřejnost.

  • ProArt / rozvrh Brno zdroj: Proart
  • ProArt / rozvrh Praha zdroj: Proart

Divadelní program přehlídky začne v sobotu 20. července večer v Divadle na Orlí. Přijede Darrel Toulon, šéf baletního souboru ze Štýrského Hradce. Jeho sólové vystoupení Schiz čerpá inspiraci ze zápisků výjimečného polsko-ruského tanečníka Václava Nižinského. V druhé části večera vystoupí Budapest Dance Theatre.

Další program přehlídky najdou zájemci zde.