„Bez nás ani dolar.“ Scenáristé si vydobyli ústupky studií a ukončují stávku

Hollywoodští scenáristé se mohou vrátit do práce. Jejich cech rozhoduje o schválení tříleté smlouvy, která mimo jiné zajišťuje vyšší odměny a poskytuje ochranu proti využití umělé inteligence. Předběžnou dohodu se studii a streamovacími službami musí po zástupcích odborů stvrdit ještě členové. Herci ve stávce pokračují.

Vedení svazu scenáristů (WGA) schválilo ukončení stávky jednomyslně. Více než jedenáct tisíc členů cechu nyní může do 9. října hlasovat o dohodnutém kontraktu, jehož hodnotu WGA odhaduje na 233 milionů dolarů ročně.

Filmoví a televizní scenáristé vstoupili do stávky v květnu poté, co se nedokázali dohodnout na podmínkách další práce s velkými studii jako Walt Disney, Warner Bros nebo Netflix. Podle agentury Reuters se zdá, že se scenáristům podařilo získat ústupky studií ve všech požadavcích – nová smlouva počítá se zvýšením platů, příspěvků na zdravotní a důchodové pojištění a záruky v oblasti umělé inteligence (AI) během tří let její platnosti.

Studia se zavázala, že minimálně dvakrát ročně s odbory budou diskutovat plány na použití umělé inteligence při přípravě a produkci filmů. Kontrakt sice zcela nezapovídá užití AI k vytváření obsahu, scenáristé se ale mohou uchýlit k žalobě, pokud studia využijí jejich práce k tréninku umělé inteligence.

Naproti tomu sami scenáristé mohou AI využít při přípravě scénáře, ale studia nesmějí práci s tímto softwarem požadovat a jakékoliv materiály vytvořené umělou inteligencí musejí scenáristům deklarovat.

WGA také uvedl, že získal záruky ohledně minimálního počtu zaměstnanců v tvůrčích týmech, což bylo pro mnoho členů cechu klíčovým problémem. Počet scenáristů se bude odvíjet od počtu epizod v sérii.

Scenáristé slaví vítězství

Minimální mzdové sazby se během tří let zvýší o více než dvanáct procent, rovněž se zvýší odměny za použití televizních pořadů a filmů mimo Spojené státy a nejoblíbenějším pořadům na streamovacích platformách bude náležet bonus.

„Jedná se o zásadní ochranu, o které nám společnosti do očí řekly, že nám ji nikdy nedají,“ napsal na sociální síti X (dříve Twitter) scenárista Adam Conover, člen vyjednávacího výboru cechu. „Ale díky naší solidaritě, protože bez nás doslova nevydělají ani dolar, se ohnuly, pak zlomily a daly nám, co si zasloužíme. Vyhráli jsme,“ prohlásil dále.

Televizní scénárista David Slack poznamenal: „Všichni jsme si jistí, že se nám to podaří: Naše stávka byla nutná. Naše stávka byla účinná. Naše stávka je vítězstvím.“

„Proslýchá se, že je to mimořádná dohoda. V minulosti platilo, že když schválí jedněm odborům nějaké podmínky, další odbory to využijí jako vzor pro svou vlastní dohodu,“ okomentovala scenáristka a herečka Mel Shimkovitzová.

Herci nadále stávkují

Ukončení stávky také znamená, že do vysílání se mohou vrátit denní i noční talk show. Bill Maher, moderátor pořadu Real Time na HBO, na sociálních sítích uvedl, že se od pátku vrátí s novými epizodami.

Maher a Drew Barrymoreová tento měsíc rozzlobili scenáristy avízem, že se jejich talk show vrátí ještě před ukončením stávky. Moderátorka se poté za své prohlášení omluvila.

Ukončení stávky WGA zatím nevrací Hollywood do běžného provozu. Od července totiž stávkuje také herecký odborový svaz SAG-AFTRA, který se zatím se studii nedohodl a s aliancí filmových a televizních producentů vyjednávat ani nezačal. Podle Reuters by ale dohoda scenáristů se studii mohla posloužit jako šablona pro smlouvu s herci.

„My jsme tu byli od začátku jejich stávky a solidarita a nadšení jsou neuvěřitelné. Jsme velcí optimisté,“ uvedla herečka Jeri Ryanová.

Herci mají svá specifika, žádají třeba návrat k osobním castingům místo zasílání nahrávek. Chtějí možnost pracovat mimo kontrakt v případě dlouhých pauz v natáčení seriálů. Tento týden si také odhlasovali, že požadavky vznesou i vůči velmi lukrativnímu hernímu průmyslu. I tam jde, jako u filmu, o využívání umělé inteligence. Nechtějí, aby jim práci a výdělky braly jejich digitální klony.

Scenáristé nezapomínají ani na méně viditelné profese, bez nichž se tvorba neobejde. Jejich kontrakty přijdou k jednání napřesrok.

Filmový publicista: Komparzisté jsou kompletně skenováni

Podle filmového publicisty Václava Rybáře je dohoda pro scenáristy triumfem. „Došlo rozhodně k posunu k tomu, co chtěli scenáristé. Kdybych to měl vyjádřit čísly, řekl bych, že dosáhli osmdesáti procent požadavků, což je velké vítězství,“ uvedl. „Jistě to bude vzpruha i pro hereckou odborovou organizaci,“ doplnil.

Umělá inteligence se podle něj už v Hollywoodu používá. „Měli jsme zkazky od komparzistů, kteří jsou kompletně skenováni a potom nahrazováni v pozadí,“ poukázal. Recyklace těchto dat a jejich řádné zaplacení je jedním z požadavků hereckých odborů.

V Hollywoodu podle něj panuje „vlna optimismu“. „Pokud by se ale herci dohodli hned příští týden a nová smlouva by se rychle ratifikovala (…), i ti největší optimisté odhadují, že nejdřív by první klapky mohly padnout mezi Díkůvzdáním a vánočními svátky,“ dodal s tím, že pravděpodobný plnohodnotný návrat herců do práce se očekává na začátku příštího roku.

Publicista Rybář o končící stávce hollywoodských scenáristů (zdroj: ČT24)