Beyoncé čelí obvinění z plagiátorství

New York – Americká zpěvačka Beyoncé byla obviněna z plagiátorství. Známá belgická choreografka Anne Teresa De Keersmaeker tvrdí, že zpěvačka ukradla její práci. Beyoncé prý ve svém novém videoklipu Countdown okopírovala hned dvě z jejích tanečních sestav.

Podle De Keersmaeker Beyoncé okopírovala její choreografie z roku 1983 a 1990. První z nich, Rosas danst Rosas, patřila k největším hitům jejich taneční skupiny. „Na konci klipu se dají jasně poznat prvky z Rosas danst Rosa. Jako studenti tance jsme je nacvičovali v prvním ročníku, takže je bezpečně poznám,“ tvrdí student Camille Prieux.

Belgičanka chce Beyoncé zažalovat. Zpěvačka se ale brání, že její sestava byla jen jednou z mnoha, kterými se pro nový videoklip inspirovala. Už v minulosti si vypůjčovala od kolegů. Zaujaly ji třeba umělecké prvky italské zpěvačky Lorelly Cuccarini.

Beyoncé obviněna z plagiátorství (zdroj: ČT24)

Beyoncé Giselle Knowles (*4. září 1981 Houston, Texas) známá pod jménem Beyoncé je americká zpěvačka, herečka, producentka, textařka, módní návrhářka a šestnáctinásobná držitelka prestižní ceny Grammy. Za svou kariéru prodala více než 75 milionů hudebních nosičů, což ji řadí mezi nejprodávanější umělce všech dob. Proslavila se účinkováním v dívčí kapele Destiny's Child. Úspěchy sbírá i na filmovém plátně. Zahrála si v úspěšném muzikálu Dreamgirls, za který obdržela dvě nominace na Zlatý glóbus.