Bakchantky a Dionýsos předvádí v Národním divadle nesmiřitelnou show

V Národním divadle hrají Bakchantky (zdroj: ČT24)

V Euripidově tragédii přichází bůh Dionýsos se svými stoupenkyněmi, bakchantkami, do Théb, aby zdejší obyvatele zasvětil do svého kultu. V hudebně-divadelní inscenaci Národního divadla ale místo starověkého města prochází současným Českem a lyru nahradil elektrickou kytarou. Zůstala ovšem pořádná show. V aktualizované antické klasice se představuje Petr Vančura, Saša Rašilov, David Prachař či hostující Miloslav König, podstatnou roli má i sbor, který dal hře název – Bakchantky.

Text klasika tragédie Euripida uvádí Národní divadlo v novém překladu básníka Petra Borkovce a Matyáše Havrdy, jenž se zabývá interpretací a překlady antické literatury. Antické sbory tak mluví moderním jazykem.

Ani Dionýsos nechodí v tóze a s lyrou, přesto je rozpoznatelný. „Už podle kostýmu je jasné, že to bůh je, protože nikdo jiný by si nevzal tak krásné slipy s tak krásně blyštivou jahodou,“ podotýká představitel boha vína a nespoutaného veselí Petr Vančura.

Antické tragédie většinou nesou název podle hlavního hrdiny, jako je král Oidipus nebo Elektra, v případě Bakchantek je ale ústřední postavou samotný sbor nebo spíše rozbouřený dav, který děj komentuje a zároveň se na něm podílí.

Bakchantky
Zdroj: Patrik Borecký/Národní divadlo v Praze

Podle mýtů se bakchantky oddávaly nespoutaným orgiím, na jevišti Národního divadla má Dionýsův kult podobu scénického koncertu. Vedle herců, hereček a mnohačetného pěveckého sboru se do něj zapojila i kapela Bert & Friends. Pro popovou skupinu jde o první divadelní zkušenost.

„Dionýské slavnosti – to byla prostě obrovská show, na kterou se čekalo celý rok. Tak jsme se taky snažili udělat show. Akorát nejsme v Řecku před několika tisíci lety, ale v Praze,“ uvedl režisér Jan Frič.

Euripidovým dramatem prochází myšlenka nesmiřitelnosti mezi pudy a racionalitou. Jde o srážku dvou extrémů – náboženského fanatismu zastoupeného Dionýsem a státní moci zosobněné thébským vládcem Pentheem. Nadčasovým tématem je vpád cizí síly, která narušuje život místních obyvatel. Podobnou zkušenost nedávno měla i část účinkujících, ukrajinské sboristky totiž vyhnala z domova ruská invaze.