Ať je hudba tvůj lék. Proti bolesti pomáhají hlavně skladby, které vyvolávají husí kůži

Koho čeká zákrok u dentisty, měl by si na zubařském křesle pustit třeba baladu od Adele, vyplývá z výzkumu vědců z McGillovy univerzity v Montrealu. Ukázal, že melodie patřící mezi posluchačovy oblíbené působí jako analgetika, obzvláště účinná je dojemná hudba, která vyvolává mrazení či husí kůži.

Že hudba pomáhá zmírňovat pocit bolesti, není žádnou novinkou. Nedávno třeba výzkum vedený Saminathem Anbalaganem, odborníkem na novorozeneckou a prenatální medicínu z filadelfské Univerzity Thomase Jeffersona, poukázal na to, že novorozenci méně trpěli při krevních oděrech, když poslouchali Mozartovu ukolébavku.

Zjištění publikované kanadskými vědci předkládá důkazy, že záleží také na tom, jaké emocionální reakce hudba vyvolá. Výzkumníci z McGillovy univerzity v tamní laboratoři vystavili třiašedesát zdravých účastníků bolesti – zahřívání kůže na levé paži simulovalo bolestivý pocit, jaký člověk vnímá třeba při spálení o šálek s horkou kávou.

Během pokusu vědci lidem pouštěli předem vybranou relaxační hudbu, náhodné skladby, ale i písně, které účastníci označili za své oblíbené. A dobrovolníky požádali, aby ohodnotili, jakou intenzitu a nepříjemnost bolesti cítí při jednotlivých skladbách i ve chvílích, kdy žádná muzika nehrála. Zároveň měli ohodnotit emoce, které v nich konkrétní hudba vyvolala, jak moc ji vnímali jako příjemnou a jak často je při poslechu „mrazilo“.

Dojemné skladby účinkují více

„Můžeme zhruba říci, že oblíbená hudba snižovala bolest přibližně o jeden bod na desetibodové škále, takže přinejmenším stejně silně jako volně prodejný lék proti bolesti za stejných podmínek. Dojemná hudba může mít ještě silnější účinek,“ uvedl jeden z autorů výzkumu Darius Valevicius.

Právě dojemné nebo sladkobolné skladby vnímali účastníci experimentu jako příjemnější a častěji v nich vyvolávaly pocity mrazení.

Podle vědců zatím není známo, zda by dojemná hudba měla podobný účinek „husí kůže“ i u těch, kteří ji nemají v oblibě, nebo zda jsou lidé, kteří dojemnou hudbu rádi poslouchají, jednoduše náchylnější k „mrazení“ z takových skladeb.