Ztráty klientů se Letiště Praha nebojí

Praha - Krach aerolinek SkyEurope Letiště Praha neohrozí. To se poklesu tržeb, ani v době útlumu leteckého průmyslu, nebojí. Letiště Praha ročně přepraví 12 milionů lidí a klientů má tedy stále dost. Čáru přes rozpočet se mu chystá udělat investiční společnost Penta. Ta by mu otevřením letiště ve Vodochodech mohla vzít až čtvrtinu zákazníků. Projekt zatím ale brzdí ministerstvo životního prostředí.

Krach slovenských nízkorozpočtových aerolinek SkyEurope připravilo Ruzyň o jednoho pravidelného dopravce. Aerolinky SkyEurope přitom ještě loni držely na pražském letišti desetiprocentní podíl. Jejich náhlý výpadek ale letiště neohrožuje. „Už během letošního roku to padlo k téměř pěti procentům, to znamená, že už jsme zaznamenali v průběhu celého roku postupný výpadek této společnosti,“ komentoval situaci generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák.

Letiště společnosti Penta ve Vodochodech má být velkou konkurencí

Reportáž Veroniky Markové a Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Vedení Letiště Praha má i přes propad v letecké dopravě před sebou velké plány a investice. Hlavní pražská přistávací dráha by dnes slavila už 46. narozeniny. Její oprava proto stojí rok od roku víc. Jen letos podzimní údržba vyjde zhruba na 29 milionů korun. Podle slov pražského primátora Pavla Béma je dráha enormně zatěžována a vše by vyřešilo, kdyby se povedlo prosadit výstavbu paralelní dráhy.

Pokud by všechno vyšlo, nová dráha by mohla začít fungovat v roce 2014 a celkové náklady by se vyšplhaly na 10 miliard. Pražské letiště by však už v roce 2012 mohlo ohrozit to ve Vodochodech, které patří investiční skupině Penta. Ta očekává, že se ministerstvo životního prostředí pozitivně vyjádří k jejímu projektu.

"Máme optimálně nastavenou obchodní politiku, to znamená, že jsme z pohledu leteckých dopravců velmi atraktivní. Ti mají zájem do Prahy létat právě na Letiště Praha. Navíc zde je atraktivní spojení s centrem Prahy,” uvedla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Penta však sází na to, že její letiště bude sloužit pro low costy, případně pro charterové společnosti. S některými společnostmi, jako je Easy Jet, Ryanair nebo Wizzair již o případné spolupráci vyjednává.

Penta je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Investuje především do oblastí energetiky, maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, privátního bankovnictví, telekomunikací a zábavního průmyslu. Její společnosti zaměstnávají více než 25 000 lidí. Pentu vlastní pět osob včetně Dospivy a Haščáka.

Firemní letiště Aera, z něhož má vzniknout mezinárodní letiště.
Zdroj: ČT24