Živnostníci si budou moci zvolit místo tří odvodů paušální daň. Za zhruba pět a půl tisíce měsíčně

Události: Jednotný odvod pro živnostníky (zdroj: ČT24)

Vláda zvažuje, že živnostníci s obratem do milionu ročně budou moci od ledna 2021 zaplatit státu jeden paušální odvod místo dnešních tří. Výše jednotného odvodu, která má nahradit daň z příjmu, sociální i zdravotní pojištění, má činit zhruba 5,5 tisíce měsíčně.

Samotné složení odvodu ale bude nakonec vypadat jinak, než ministerstvo financí dosud plánovalo. Drobní podnikatelé oproti plánu zaplatí víc na sociálním pojištění, naopak na samotné dani z příjmu dají státu méně (viz tabulka). Drobní podnikatelé by mohli tuto variantu využít od roku 2021.  

„Pokud se rozhodnou pro paušální daň, tak pro ně odpadá jakákoli povinnost podávat daňové přiznání, odpadá povinnost vést si účetnictví a odpadá pro ně hrozba daňové kontroly,“ uvedla vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Paušální daň
Zdroj: ČT24

Zvýšení sociálního pojištění by znamenalo, že živnostníci budou mít vyšší důchod. Plán na zavedení paušální daně pro drobné podnikatele projednala v úterý koaliční rada. Plán ministerstva financí podporuje i velká část opozice. 

„Jsem hlavně rád, že paušální daň je na stole, že se o ní bavíme a že snad v blízké budoucnosti je šance, že bude schválena,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že jeho strana návrh ráda podpoří, ovšem jen za podmínky, že bude dobrovolný. 

Zhruba 400 tisíc živnostníků s obratem do milionu ročně si bude moct paušální daň vybrat. Pravicové strany i Piráti by ale chtěli, aby živnostníkům s paušálním odvodem zůstaly slevy na děti. „Nevidím důvod, proč by živnostníci, kteří využívají paušál, měli o bonusy na děti přijít,“ uvedl místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti). 

Schillerová s tím nesouhlasí. „Pokud mají paušální odvod, tak už nemůžou uplatnit vůbec nic. Paušálním odvodem všechno končí,“ uvedla. 

Vláda by mohla projednat paušální daň na začátku příštího roku. Poslanci ji začnou schvalovat na jaře.