Paušální daň chtějí obě vládní strany, shodly se na radě. Většina z paušálu bude pojistné

Téměř čtyři hodiny jednali zástupci ANO a ČSSD na koaliční radě, zabývali se mimo jiné důchodovou reformou. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) i premiéra Andreje Babiše (ANO) panuje shoda na kompenzaci pro ženy, které pečovaly o děti a nyní mají nízký důchod. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se také začíná formovat konkrétní podoba paušální daně. V jejím rámci by měla jít vyšší částka do sociálního pojištění.

Paušální daň pro drobné živnostníky s příjmy do milionu korun by měla zahrnovat jak daň, tak sociální a zdravotní pojištění, měla by činit zhruba 5500 korun měsíčně. Podle ministryně financí bude většinu částky představovat pojistné.

„Přišla jsem s návrhem, že v rámci odvodu navýšíme částku, aby v části odvodu větší podíl tvořilo pojistné než daň – aby to bylo pro MPSV rozpočtově pozitivnější,“ řekla Alena Schillerová po jednání koaliční rady. Ujistila, že pro živnostníky bude paušál představovat možnost, nikoli povinnost. Novinka by mohla platit v roce 2021. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová doplnila, že menší vládní strana s paušální daní souhlasí. „Řešili jsme paušální daň. Řekli jsme, že je pro sociální demokracii strašně důležité, aby měli živnostníci lehčí život, aby byl celý blok placení daní a odvodů méně administrativně náročný, aby se ulevilo finančním úřadům,“ podotkla.

Na jednání koaliční rady podle Maláčové ostatně vesměs panovala shoda. To, že jednání trvalo bezmála čtyři hodiny, bylo podle ní tím, že se začalo podrobně hovořit o důchodové reformě.

„Diskutovali jsme nad principy. Jsem ráda, že jsme se shodli na tom, že ženy, které pečovaly o děti, jsou teď v důchodu a mají nízké důchody, si zaslouží kompenzaci. Bavili jsme se také o mechanismu, jak umožnit těm, kteří velmi těžce pracují, aby mohli odcházet dříve do důchodu,“ uvedla Maláčová.

Podle premiéra Babiše jednali vládní politici především o změnách, které jsou uvedené v programovém prohlášení vlády. „Vedli jsme debatu, jakým způsobem chceme vychovávání dětí bonifikovat, jaký to bude mít dopad podle toho, kolik mají dětí,“ řekl s tím, že vládě jde zejména o rozpočtové období roku 2022 s výhledem do roku 2024.

Jednání o důchodové reformě bude podle Maláčové pokračovat příští týden. Po příštím jednání koaliční rady by mělo být téma paušální daně vyřešeno.

Za týden se lídři ANO a ČSSD vrátí také k zálohovanému výživnému, u kterého požadují ministři za ANO od ministryně Maláčové hlubší propočty. V pondělí se za přítomnosti ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) zabývali také tím, jak zvýšit vymahatelnost výživného.