Žádosti o vrácení sociálního pojistného se budou zamítat

Praha – Okresní správy státního zabezpečení budou zamítat žádosti firem a obcí o vrácení pojistného na sociální zabezpečení za první polovinu roku 2007. Po jednání se zástupci zaměstnavatelů a podnikatelů to dnes řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka s tím, že rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, které v této kauze padlo před týdnem, považuje za konečné. Státu přitom hrozilo, že by kvůli vyměřovacímu základu, který nebyl v zákoně exaktně stanoven, mohl přijít o více než 100 miliard korun.

V první polovině roku 2007 nebylo úplně jasné, jaká bude výše pojistného. Společnost Ježek software z České Lípy si chyby všimla jako první a pojistné odmítla platit. Krajský soud v Ústí nad Labem, u kterého stát peníze vymáhal, jí pak dal za pravdu. Jenže minulý týden průlomové rozhodnutí zpochybnil Nejvyšší správní soud. Podle něj bylo možné chybějící vyměřovací základ dovodit z dalších ustanovení zákona.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka:

„Já bych to bral jako relevantní správné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, které mě potěšilo. Myslím si, že je to konečná.“

Stát se bude podle rozhodnutí správního soudu nyní řídit. Okresní správy státního zabezpečení a v případě odvolání i Česká správa sociálního zabezpečení budou nyní všechny žádosti o vrácení pojistného za první polovinu roku 2007 postupně zamítat. Předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner zároveň uvedl, že konfederace svým členům již nedoporučí podávání dalších žádostí o vrácení peněz. Případné stažení dosavadních žádostí však nechá na jejich rozhodnutí.

Tento krok bude výhodný pro obě strany. Stát podle ministra ušetří na zbytečné administrativě, firmám zase odpadnou zbytečné výdaje za právníky.

Nedostatky v zákoně jsou, potvrdili podnikatelé

Šimerka se s podnikateli a zaměstnavateli zároveň shodl na tom, že zákon o sociálním pojištění skutečně má řadu nedostatků, které by se měly co nejdříve odstranit. Zabrání se tak opakování podobných případů v budoucnosti.

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů:

„My s tím máme nesmírné problémy. V těch zákonech je chaos, nikdo se v tom nevyzná. Prostě legislativa je vyloženě špatná,“ uvedl předseda konfederace Jan Wiesner.

O vrácení peněz zaplacených na pojistném ve sporném období požádalo přes sedm tisíc firem a obcí. Po státu dohromady požadovaly 17,29 miliardy korun, celkové požadavky na vrácení peněz by však podle odhadů mohly přesáhnout 100 miliard korun.

Rozsudek nejvyššího soudu v případu Ježek software
Zdroj: ČT24