Volkswagen i Škoda auto zvýšily čtvrtletní zisk

Německý automobilový koncern Volkswagen zvýšil ve druhém čtvrtletí upravený provozní zisk o 19 procent na 5,6 miliardy eur, (bezmála 135 miliard korun) zaostal ale za odhady. Firma uvedla, že kvůli obtížnému ekonomickému prostředí mírně snížila celoroční prodejní cíl. Škoda Auto v prvním pololetí zvýšila provozní zisk více než o třetinu na 911 milionů eur (téměř 22 miliard korun) z 676 milionů eur před rokem.

Volkswagen nyní očekává, že letos dodá zákazníkům devět až 9,5 milionu vozů. Dříve firma předpokládala odbyt kolem 9,5 milionu kusů po 8,3 milionu vozů prodaných v předchozím roce. Původní prodejní cíl Volkswagenu už stejně dříve zpochybňovali znalci v odvětví.

V první polovině roku dodala skupina Volkswagen po celém světě 4,4 milionu vozů, což představuje nárůst o téměř 13 procent. Bez započtení čínského trhu prodej stoupl o 21 procent.

VW dále předpokládá, že na rozdíl od odbytu se mu podaří splnit finanční cíl. Celoroční tržby by se měly zvýšit o deset až 15 procent, a dosáhnout tedy 307 až 321 miliard eur. Prognóza provozní ziskové marže očištěná o speciální položky zůstává rovněž beze změny na 7,5 až 8,5 procenta, i proto, že v druhé polovině roku by se měl projevit program úspor a výdělků u masových značek.

Škoda prodala o pětinu víc vozů

Automobilka Škoda, která koncernu VW patří, v pololetí zvýšila na 13,75 miliardy eur (zhruba 330 miliard korun) z 10,22 miliardy eur před rokem. Firma dodala zákazníkům 432 173 vozů, což je téměř o pětinu více než před rokem.

Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v České republice, výrobní kapacity má také v dalších zemích, například v Číně a v Indii. Loni v důsledku invaze ruských vojsk na Ukrajinu ukončila aktivity na ruském trhu. V březnu oznámila, že kvůli ukončení obchodních aktivit a výroby v Rusku loni přišla téměř o 700 milionů eur.